Kö för att förtidsrösta på Sveriges ambassad i Köpenhamn i samband med att den inleddes.
Kö för att förtidsrösta på Sveriges ambassad i Köpenhamn i samband med att den inleddes.

Utlandssvenskar missnöjda med valuppvaktning

Valmaterial skickas till Medelhavets svensktäta områden, och partiledarbrev dimper ner i utlandssvenskars brevlådor. Utlandssvenskar har potential att skicka hem minst 167 244 viktiga röster – men bland väljare och organisationen Svenskar i världen önskas mer intresse från partierna.

ANNONS
|

- Spännande att se hur många som kommer i dag, vi vet att det brukar vara många de första och sista dagarna när vi har öppet för röstning, säger Sanna Holmqvist, kommunikatör vid Sveriges ambassad i Köpenhamn, till TT:s utsände.

Valsedlar ligger framdukade på ett bord i den vitmålade ambassaden när hon bär ut en röstningsskylt på gatan. Utlandssvensken Martin Henriksson står redo innan dörrarna öppnar, en kvart senare har två personer röstat och timmen efter är det kö för att lämna valsedeln.

ANNONS

- Jag tycker att det har varit dålig uppmärksamhet från partierna, det är från eget håll man får söka information. Det enda jag fått är ett brev från Moderaterna, jag förstår inte varför inte fler skickat. Även om det inte är mitt parti så har man i alla fall gjort en ansträngning, säger han.

Andra frågor

Här har svenskarna inte så långt hem, bara en bro bort ligger Malmö. Trots att hemmaplan är närmare än för svenskar i USA eller Australien finns det särskilda frågor som utlandssvenskar värderar högt just för att de bor utanför Sveriges gränser. Att göra det enklare att resa över sundet och ett bra samspel mellan aktörer i grannländerna lyfts fram bland väljare i Köpenhamn.

- När man sitter och läser om partiernas politik är det svårt att se hur allt berör mig som utlandssvensk. Informationen kommer inte kastad i ansiktet som i andra frågor i valet, säger Ronja Borg Larsen och nämner gränsfrågan som viktig för den utlandssvensk hon är – med föräldrar som hon smidigt vill kunna besöka på andra sidan Öresund.

ANNONS

Sverigebandet är därför fortsatt starkt, förklarar hon.

- För mig är det ju också viktigt att tänka på vad jag vill komma tillbaka till, om jag någon gång gör det.

Moderaterna blev största partiet bland röstande utlandssvenskar vid förra riksdagsvalet. Och i år får de alltså ett brev med valsedlar från partiet, ett brev som flera väljare i Köpenhamn beskriver som den hittills enda personliga uppvaktningen från andra sidan sundet.

- Vi skickar ett brev från Ulf Kristersson där vi berättar var vi står och vilka frågor vi driver. På andra sidan finns valinformation, säger Frank Svensson, projektledare för nätverket Moderater i utlandet.

Olika metoder

Något särskilt kampanjande för utlandssvenskar blir det inte för Socialdemokraterna, men partiet försöker nå ut genom samtal när ministrar och andra politiker reser runt i världen och via sociala medier.

- Det är ett bra sätt för att inte bara få ut information utan också skapa en dialog. Valmaterialet är primärt för vårt kampanjande i Sverige, säger Evin Incir, partiets biträdande internationella sekreterare.

ANNONS

Centerpartiet har lanserat en kampanj för att locka till sig utlandssvenskar – bland annat med en video där partiledaren Annie Lööf pratar direkt till dessa. Med hjälp av lokala valarbetare i utlandet försöker Sverigedemokraterna nå ut med valpaket till områden med många svenskar – allt från den spanska solkusten till svensktäta ställen i Thailand.

Samma valmaterial, bland annat foldrar, valseldar och profilprodukter, delas ut i Sverige. Alltså inget särskilt riktat mot utlandssvenskar.

- Vi har ganska många valarbetare, mellan 500 och 1000 stycken, där det finns en stor andel svenskar. Så vi bygger upp det ungefär som med våra lokalföreningar, säger Joakim Wallerstein, kommunikationschef för Sverigedemokraterna.

Många återvänder

Även om satsningar och kampanjer förekommer utanför Sveriges gränser tror Karin Ehnbom-Palmquist, generalsekreterare för Svenskar i världen, att partierna skulle vinna på att engagera sig lite mer:

- Många är ute och jobbar några år för att sedan återvända. Om de känt sig bortglömda och att ingen lyssnat på deras problem är det nog inte så bra.

ANNONS

- Utlandssvenskar är värda ett större intresse från alla partier.

Att smidigt kunna återvända till Sverige så småningom är något som Janet Holm, som bor i Danmark efter en period i Sverige och dessförinnan Brasilien, värdesätter som utlandssvensk. Men hon betonar att det inte är huvudfrågan som avgör hur hon röstar.

- Jag vill kunna återvända till Sverige och veta att det finns en vettig skola och att det är bra för pensionärer.

Vad som är bäst för Sverige är det som studenten Mathias Krylborn försöker tänka på när rösten läggs på ambassaden i Köpenhamn.

- Jag tror inte att mina åsikter ändrats bara för att jag bor utomlands.

ANNONS
TT:s utsände, Köpenhamn

Fakta: Så röstade utlandssvenskarna 2014

Andelen röster i procent fördelat över partier i riksdagsvalet 2014.

Parti Utlandsröster Riket

Vänsterpartiet 5 6

Socialdemokraterna 15 31

Centerpartiet 3 6

Liberalerna 10 5

Moderaterna 36 23

Kristdemokraterna 5 5

Miljöpartiet 12 7

Sverigedemokraterna 7 13

Feministiskt initiativ 5 3

Annat 2 1

Blankt 1 -

Källa: Svenska utlandsröster – SOM-undersökningen till utlandssvenskar 2014 – SOM-rapport nr 65

ANNONS