Utlämnad för 19 år gammalt brott

ANNONS
|

I Sverige är brottet mannen misstänks för, vållande till annans död, sedan länge preskriberat. Men i Polen är preskriptionstiden 25 år.

Trafikolyckan som lastbilschauffören från Trelleborg var inblandad i hände 1990 och kostadeen personlivet.

Mannen låg länge på sjukhus i Polen, men fick senare lämna landet mot borgen. Polens generalkonsulat i Malmö försökte få mannen utlämnad 2006, men redan då var brottet, enligt svensk lag, preskriberat sedan länge. Alltså kunde mannen inte utlämnas.

På semester

Den 27 augusti greps mannen i Tyskland på semester med familjen. Det fanns fortfarande en arresteringsorder mot honom och han var efterlyst via Interpol. Efter en och en halv månad i tyskt häkte utlämnades mannen till Polen.

ANNONS

–Tyskarna tittade bara på hur förhållandena är i Polen. Där är brottet inte preskriberat. Alltså kunde han utlämnas, säger vice chefsåklagare Ola Sjöström vid internationella åklagarkammaren i Malmö.

Ola Sjöström säger att man i vissa fall kan göra en person en björntjänst genom att inte utlämna honom.

–Med utlämning till ett annat EU-land följer nämligen att personen, om han blir dömd utomlands, alltid har en garanti om att få avtjäna straffet i Sverige. Ger inte mottagarlandet en sådan garanti så är det hinder för utlämning.

Bara ett alternativ

Alternativet är att som i trelleborgarens fall att bli utlämnad från tredje land och riskera att åka på ett långt straff.

–Då finns ingen garanti om avtjänande i Sverige.

För trelleborgarens del var det enda helt säkra sättet att inte hamna i Polen att stanna hemma i Sverige tills det misstänkta brottet i Polen preskriberats 2015.

–Vad vi kan göra är att kontrollera så att mannen får en offentlig advokat. Vill han ha en privat advokat så får han enligt praxis betala själv, säger Miriam Mannbro vid utrikesdepartementets presstjänst.

Svenska ambassaden i Warszawa är inkopplad på ärendet.

ANNONS