Mikail Yüksel vill starta ett nytt parti med liberala värderingar efter att han uteslutits ur Centerpartiet.
Mikail Yüksel vill starta ett nytt parti med liberala värderingar efter att han uteslutits ur Centerpartiet.

Utesluten C-politiker vill starta nytt parti

Efter att ha blivit utesluten ur Centerpartiet tänker Mikail Yüksel bli invald i riksdagen via personkryss – och väl inne som ledamot starta ett nytt parti.

ANNONS

Centerpartiet uteslöt på onsdagen sin lokala toppkandidat på riksdagslistan i Göteborg, Mikail Yüksel, med motiveringen att han dolt sitt samröre med den turkiska högerextrema organisationen Grå vargarna. Yüksel hävdar att han informerade partiet innan han nominerades, men partiledningen säger att man fick kännedom om hans band till Grå vargarna först nu.

Via personval

Nu tänker han komma in via personval och sedan starta ett nytt rikstäckande parti väl inne i riksdagen.

- Om jag lyckas komma in kommer jag starta ett parti som ska grundas på liberala värderingar och inte låtsas vara för öppenhet, som Centerpartiet gör nu, säger han.

ANNONS

Emmyly Bönfors är ordförande för Centerpartiet i Göteborg. Hon är kritisk till att Yüksel fortsätter att kandidera till riksdagen, enligt SVT Nyheter Väst.

- Det visar att han inte bryr sig om Centerpartiet, säger hon.

Kan ta bort namn

Enligt valmyndigheten kan partiet välja att ta bort kandidatens kandidatförklaring från en låst lista som finns förvarad hos Länsstyrelsen. De eventuella personkryssen kommer då inte att räknas för kandidaten, utan rösten räknas som en röst bara på själva partiet.

- Om de bara beställer nya valsedlar och han har kvar sin kandidatförklaring kan han få röster och få sig ett tilldelat mandat. Det är avgörande hur partiet agerar, om de tar bort kandidatens förklaring så att han inte längre är valbar och om de beställer en ny lista, säger Katarina Jouper, handläggare på Valmyndigheten.

Centerpartiet har redan valt att trycka upp nya valsedlar som ska distribueras till vallokalerna i Västra Götaland. Men Mikail Yüksel står fortfarande med på den låsta kandidatlistan, då partiet inte säger sig ha fått information om att de kan ta bort hans namn därifrån så här nära valet.

ANNONS

- Det är inte det beskedet vi har fått när vi pratat med valmyndigheten, men vi får prata med dem igen och återkomma, säger Johan Kling, verksamhetsutvecklare på Centerpartiets organisationsenhet.

Inget namn

Yüksel själv tror att folk, framför allt de med muslimsk bakgrund, är trötta på de etablerade partierna. Han säger att oavsett om han blir invald i riksdagen eller ej kommer han att sätta i gång med det nya partiet, som ännu inte har något namn.

- De är trötta på att bli uthängda som jag blev. Jag är statsvetare och har nätverket och kompetensen för att starta ett riksparti. Det kommer att bli hur lätt som helst och jag är helt övertygad om att människor med svensk bakgrund kommer att engagera sig i ett sådant parti, säger han.

TT

ANNONS