Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.

Usla siffror för Kristdemokraterna

Kristdemokraterna vill inte kommentera de svagaste siffrorna på sju år.

Centern har näsan alldeles över fyraprocentsspärren. Kristdemokraterna ligger en bra bit under. Det visar en ny GP/Sifo-mätning som presenteras i dag.

Drygt ett år innan valet ser det alltså ganska mörkt ut för KD. Jonas Hinnfors, politik- och ideologiprofessor, är säker på sin sak:

– Kristdemokraterna kommer att åka ut, säger han.

Han menar att partiet och dess frågor kommit i skymundan den senaste tiden. Han är också tveksam till om väljarna tycker att det är värt att rösta på Kristdemokraterna när partiet är så pass litet.

– Det kan till och med bli så att inbitna kristdemokrater väljer att rösta på till exempel Moderaterna i stället för att rädda en borgerlig röst, säger han.

Det finns dock stora risker för tillfälligheter i enstaka opinionsundersökningar. Och just det har Kristdemokraterna tagit fasta på. De vill inte svara på GP:s frågor utan väljer att sms:a en kort kommentar:

"Ytterligare en opinionsundersökning. Det är dock inte val i dag. Vi är vana vid att ibland få ett lågt stöd i någon undersökning".

– Att de talar om enstaka undersökningar är ju intressant. Det är flera opinionsundersökningar som visat samma sak, att partiet ligger under fyraprocentsspärren. Jag tror nog att partiledningen är lite orolig, säger Jonas Hinnfors.

Är det rätt taktik att vika undan frågor?

– Att förneka problem hjälper inte, men jag är inte så säker på att det blir så mycket bättre av att prata om det negativa heller. Det viktigaste för partiet är nog att få upp sina frågor på agendan och profilera sig, säger han.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.