Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

USA:s utrikesminister Rex Tillerson uppges komma till Stockholm i december. Arkivbild.

USA:s utrikesminister till Sverige i december

Nordkorea och Ukraina väntas stå på dagordningen när USA:s utrikesminister Rex Tillerson inom kort kommer till Stockholm.

Enligt vad TT erfar tyder det mesta på att besöket kommer att äga rum den 6 december. Tillerson ska ha uttryckt en specifik önskan om att få komma till Sverige när han är i Europa i samband med bland annat ett Natomöte. Försvarsalliansens utrikesministrar möts i Bryssel den 5-6 december.

Utrikesminister Margot Wallströms (S) pressekreterare Pezhman Fivrin kan enbart bekräfta att en dialog om ett Sverigebesök pågår.

- Det pågår samtal med amerikanska parter och amerikanska UD om ett nära förestående besök. Men jag kan inte bekräfta några detaljer rörande tid och datum, säger han till TT.

Nordkorea viktigt

Det spända läget i Nordkorea uppges vara en av huvudanledningarna till att Tillerson vill resa till Stockholm. Sverige är ett av få länder som har diplomatiska förbindelser med den hotfulla och slutna diktaturen, som under natten till onsdagen provsköt ännu en ballistisk robot.

Dessutom väntas en rad globala frågor diskuteras i ljuset av att Sverige sitter i FN:s säkerhetsråd. Bland dessa finns Arktis, energisäkerhet och terrorrörelsen IS, samt frågan om fredsbevarande trupper i den utdragna konflikten mellan Ryssland och Ukraina. I ett tal på organisationen The Wilson Center i Washington DC i måndags underströk Tillerson att relationen med Ryssland inte kommer att bli normal förrän situationen i Ukraina är löst. USA driver aktivt frågan om en fredsbevarande styrka i Ukraina, för att få stopp på det dagliga våldet där, sade han.

Sverigebesöket väntas bli kort, sannolikt timmar långt, och det är oklart om Tillerson enbart kommer att möta utrikesminister Wallström eller om en träff med statsminister Stefan Löfven inkluderas i programmet.

Mark Cameron, pressattaché vid USA:s ambassad i Stockholm, bekräftar för TT att diskussioner om svensk-amerikanskt högnivåmöte har pågått under en tid.

Smolk i bägaren?

Tillerson är 65 år och tidigare vd för energijätten Exxon Mobil. Som utrikesminister har han hållit en förhållandevis låg profil, även om hans fleråriga vänskap med Rysslands president Vladimir Putin fick många att höja på ögonbrynen när han tillträdde. Till skillnad från många i Trumps stab har Tillerson, åtminstone tidigare i sin karriär, meddelat att han tror att människan ligger bakom klimatförändringarna.

Enligt uppgifter till bland annat NBC News var utrikesministern i somras trött på sin chef, president Donald Trump, och övervägde att sluta. Situationen blev inte bättre när Trump i höstas kriterade Tillersons försök att få till en diplomatisk lösning på Nordkoreakrisen. Officiellt har Tillerson förnekat uppgifterna och bedyrat att han står vid Trumps sida.

När Tillerson anländer till den svenska huvudstaden leds polisinsatsen av Stockholmspolisen med hjälp av bland andra Säpo.

- Det blir sedvanlig hantering av ärendet. Vi kommer att utse ansvariga och kommenderingschef vid ett stabsmöte på måndag, säger polisens presstalesperson Kjell Lindgren.