Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Kyrkor kan vara ett potentiellt terroristmål i Sverige, enligt USA:s ambassad. På bilden Mariefreds kyrka. Arkivbild

USA oroas för terrorattacker i Sverige

Amerikanska ambassaden i Sverige oroar sig över att terrorister kan rikta in sig på amerikanska medborgare, inklusive barn, som befinner sig i Sverige.

"Terrorister kan använda sig av olika taktiker, som våldsamma attacker och kidnappningar. Tidigare har de använt knivar, vapen och fordon för att ramma. De kan attackera skolor, sjukhus, kyrkor, turistplatser, transportnav och andra allmänna platser", skriver ambassaden på sin hemsida.

Ambassaden uppmanar medborgarna att vara uppmärksamma på allmänna platser, hålla en låg profil och se över sina resvägar för att undvika att vara förutsägbara.

På svenska utrikesdepartementet betonar presschefen Patric Nilsson att det inte rör sig om en varning som amerikanska ambassaden utfört för Sverige.

Det finns ingen avrådan från att resa till Sverige. Det är snarare en reseinformation riktad till amerikanska resenärer, säger han.

Terrorhotnivån i Sverige för i år är på en förhöjd nivå, en trea på en femgradig skala, enligt Nationellt centrum för terrorhotbedömning.

USA:s ambassad i Finland har gått ut med en liknande uppmaning, rapporterar svenska Yle.