Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Svenska medier utsattes för överbelastningsattacker, som USA misstänker Ryssland för. Arkivbild av byggnaderna där Expressen och DN har sina redaktioner i Stockholm.

USA misstänker rysk medieattack mot Sverige

Ryssland pekas ut som misstänkt för de attacker som släckte flera av Sveriges största mediesajter våren 2016. Det framgår av tidigare hemligstämplade interndokument från USA:s utrikesdepartement.

Vid flera tillfällen i mars 2016 utsattes åtminstone nio av Sveriges största mediesajter för samordnade överbelastningsattacker. Vissa sidor var mer eller mindre oåtkomliga, till och från, under några dagars tid.

I ett interndokument från USA:s utrikesdepartement, som nyhetssajten Buzzfeed har tagit del av, meddelas att Ryssland misstänks bära ansvaret för attackerna.

"Försökt infiltrera"

Skrivelsen gick ut till amerikanska ambassadörer i Europa den 19 oktober 2016. Där framgår det att Ryssland misstänktes försöka påverka det då stundande presidentvalet i USA. En desinformationskampanj riktades även mot Nato – och enskilda samarbetsländer som Sverige och Finland, skriver man.

"Ryska aktörer misstänks ligga bakom nyligen genomförda försök att infiltrera Sverige med snedvriden och falsk information om Nato i svensk press, vid tankesmedjeevenemang och i sociala medier", lyder meddelandet.

"Ryssland misstänks också ha utfört cyberattacker mot svenska medier i mars 2016."

När attackerna utfördes pågick en svensk debatt om för- och nackdelarna med ett eventuellt medlemskap i Nato.

Rysk trafik ökade

Kort efteråt noterades att datatrafiken till Sverige från ryska internetoperatörer ökade kraftigt under den tid som attackerna pågick, vilket dock inte belägger att attacken hade sitt ursprung i Ryssland. Svenska myndigheter har inte pekat ut någon misstänkt part offentligt.

Attackerna mot svenska medier ägde rum ungefär samtidigt som Demokratiska partiets e-post hackades i USA, under den då pågående presidentvalrörelsen.

Buzzfeed har fått tillgång till dokumenten efter att en domstol fastställt att uppgifter i dem är offentliga enligt amerikansk informationslagstiftning. Delar av dem är dock fortsatt hemligstämplade.

Uppgifterna om misstankarna mot Ryssland har bedömts som "känsliga, men icke-hemligstämplade".