Projektledaren Linnéa Jägrud och initiativtagaren Dan Calderon med en av atlanstörarna som nu släppts ut i Göta älv.
Projektledaren Linnéa Jägrud och initiativtagaren Dan Calderon med en av atlanstörarna som nu släppts ut i Göta älv. Bild: Adam Ihse/TT

Urtidsfisken tillbaka i svenska vatten

Den långsträckta kroppen är täckt av kraftiga benplåtar.
I rätt förhållanden tros den kunna nå flera hundra kilo och bli över hundra år gammal.
Nu är den mytomspunna atlantstören tillbaka i svenska vatten.

ANNONS
|

Det är via en utsättning vid foten av Bohus fästning i Kungälv, där Göta älv delas i två flodarmar, som ett antal atlantstörar nu finns i Sverige igen – över hundra år efter det att arten utrotades.

– Det är första gången på 102 år som vi återintroducerar ett djur som varit nationellt utdött, säger Dan Calderon, en av initiativtagarna till projektet.

Förra gången gällde det bävern – som började med ett par i Bjurälven i norra Jämtland 1922 och nu nått uppskattningsvis 130 000 individer i Sverige.

Odlad i Tyskland

Utsättningen av atlantstören börjar också den i blygsam skala. Inklusive de sex första exemplar på tisdagen ska 100 störar sättas ut. De flesta av dem har försetts med en sändare för att de ska kunna följas av forskarna.

ANNONS

För att etablera arten igen krävs en insats över många år, konstaterar Dan Calderon.

– Våra fiskar kommer från odlingar i Tyskland, där man varit i gång med återplantering länge. Deras experter uppskattar att vi behöver släppa ut mellan 5 000 och 10 000 varje år, säger han.

– Men då släpper man inte ut så här stora, utan när de är stora som ett finger ungefär.

Hoppas på återkomst

Under projektets gång har det visat sig att atlantstören, tvärtemot vad man tidigare trodde, fortplantat sig i Göta älv tidigare.

Förhoppningen är nu att störarna ska återvända för att leka – om uppemot 15 år.

– När de är unga tål de inte saltvatten, så de stannar ett till tre år vid födelseorten. Men på våra breddgrader blir en hona sedan inte könsmogen förrän hon är kring 15, säger Dan Calderon.

– Så det kommer nog att vara en skyddad art väldigt lång tid framöver, det vill säga att man inte får rikta fiske mot den. Men det är upp till myndigheterna att bestämma.

LÄS MER:Nu ska fem meter långa fiskar återinföras i Göta älv

ANNONS