Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

En stor samling uppstoppade djur auktionerades ut på fredagen. Tigerungen klubbades för 5 900 kronor.

Uppstoppade djur klubbades

En uppstoppad tigerunge, ett varghuvud och delar av den afrikanska faunan. Den avlidne mannens spektakulära samling gick på fredagen under klubban i Aplared. Men det gäller att se upp: handel med skyddade arter kan leda till flera års fängelse.
GP besöker auktionsförrättaren Per-Anders Johansson i Aplared söder om Borås. I hallen, som har plats för över 300 besökare, är allt förberett för auktion.
På väggarna hänger horn och huvuden från elandantilop, vildsvin, myskoxe, bläsbock, gnu och varg. I ställningar djurfällar. På borden uppstoppade fåglar, skalbaggar och buffelhorn.
Alltsammans hämtat från ett och samma hem.
Jag hållit på med auktioner i 26 år men aldrig sett något liknande, säger Per-Anders Johansson.
Det var i ett dödsbo efter en nyligen avliden man i Fristad som han hittade den häpnadsväckande samlingen.
Där inne såg man inte skogen för alla träd. Bara det att det fanns 60 rådjurshorn på väggen, som hängde snyggt och prydligt. Det fanns inte en ledig fläck på väggarna. Det var som att helt plötsligt komma till Afrika. Mannen var jägare och älskade det här med uppstoppade djur, säger Per-Anders Johansson.

Den avlidnes efterlämnade samling är mångfacetterad. Bland annat finns en hatt med solceller, som driver en elektrisk fläkt. Även en leksaksbil från tjugotalet, en stor, svart korp och en femtio centimeter lång träpenis.
Varannan fredag ställer sig Per-Anders Johansson med klubban i sin auktionshall. Ett par hundra personer besöker tillställningarna. För djuren hoppas han få mellan 2000 och 10 000 kronor.
Vill någon ha sådan här saker?
Jo, men det tror jag nog. För att imponera på varandra.
Vi tittar på den lilla tigerungen, stor som två handflator och förvarad i en glaslåda.
Är det tillåtet att auktionera ut vad som helst?
Jag har faktiskt certifikat för tigern och vargen, säger Per-Anders Johansson.
Och tur är väl det, konstaterar Mats Forslund, som inom Världsnaturfonden, WWF, arbetar med att förhindra illegal handel med hotade vilda djur och växter. Han berättar att det är förbjudet att handla med alla arter som finns med i EU:s förordning 338/97. Tiger och varg är två av dem.
Vad händer med den som bryter mot lagen?
Det är ett brott mot miljöbalken. Antingen leder det till ganska höga bötesbelopp eller högst tre års fängelse. Det blir likvärdigt straff för den som säljer och köper, säger Mats Forslund.
GP tycker sig även hitta horn av något som ser ut att vara elfenben bland prylarna, men Per-Anders Johansson vill inte säga så mycket om dem. Enligt Mats Forslund på WWF är det strängt förbjudet att annonsera ut eller sälja elfenben. Men att äga dem är okej.
Det är det kommersiella som är olagligt, säger han.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.