Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.

1/9

Uppsalabo försökte pressa Tjeckiens regering på pengar

Mannen misstänks för att ha skickat ett brev med ett giftigt ämne i ett försök att pressa Tjeckiens regering på 5000 Bitcoins. Han misstänks också för att ha sålt kemiska vapen via Darknet. Nu åtalas en doktorand vid Uppsala universitet för brott mot lagen om krigsmateriel och medhjälp till försök till utpressning.

På fredagen lämnade åklagaren Henrik Söderman in en stämningsansökan mot en doktorand vid Uppsala universitet. Mannen misstänks, enligt ett pressmeddelande från åklagarmyndigheten för att ha "bedrivit handel på internet med droger och giftiga preparat". Ett av de ämnen som mannen haft till försäljning var Ricin som finns med på ”lista 1” om kemiska vapen i lagen om krigsmateriel.
– Han har stulit preparat på sin arbetsplats på universitetet och sålt dem på den del av internet som kallas Darknet, säger kammaråklagare Henrik Söderman i pressmeddelandet.
Stölderna från universitet ska ha pågått under flera år.

Pressade Tjeckiens regering på pengar

Åklagarmyndigheten skriver att mannen också är misstänkt för att ha skickat ett brev med det giftiga ämnet Cyanogenbromid i ett försök att pressa Tjeckiens regering på en stor summa pengar. I förundersökningen framgår det att det var två ministrar som på kort tid fick paket med "misstänkt pulver".
Nu har mannen åtalats för grovt brott mot lagen om krigsmateriel, grov medhjälp till försök till utpressning, grov stöld samt narkotikabrott.
I stämningsansökan framgår det att han, tillsammans med flera andra, okända personer, har försökt förmå regeringen att ge dem 5 000 bitcoins. Enligt flera sidor på nätet är en bitcoin i dag värd runt 5000 kronor, detta innebär att de krävde omkring 25 miljoner kronor av regeringen. I mejlet skrev personerna att de skulle sprida livsfarliga gifter, "däribland cyanogenbromid, kvicksilverklorid och ricin" till allmänheten, om de inte betalade.

Enda anledningen att brottet inte fullbordades var att regeringen vägrade att betala, skriver åklagaren i stämningsansökan.

Mannen greps i sin bostad i mitten av april. Han hade då varit anhållen i sin frånvaro.
– Gripandet har föregåtts av ett omfattande spanings- och utredningsarbete där misstankarna har kommit att riktas mot den här personen som är doktorand på Uppsala universitet. Han greps här tidigt på morgonen i Uppsala helt odramatiskt efter att ha varit anhållen i sin frånvaro, sa då polisens presstalesman Christer Nordström.

Polisen har tidigare varit tystlåten

När GP skrev om detta ville polisen inte kommentera om mannen lyckats med att sälja Ricin, det vill säga det ämne som klassas som kemiskt vapen.
– Det är detaljer jag inte kan gå in på just nu. Vi är i ett tidigt skede i utredningen där vi har en misstänkt frihetsberövad och vi utför nu en mängd olika utredningsåtgärder och därför kan vi inte gå in på några detaljer. Den misstänkte kommer nu att förhöras kring de olika brottsmisstankarna och det är där befinner vi oss just nu, sa Christer Nordström.

I stämningsansökan framgår det dock att han ska ha lyckats sålt Ricin vid i alla fall ett tillfälle - då till, för polisen, okända personer.

I förundersökningen framgår det att misstankarna riktades mot mannen efter att paketen till Tjeckiens regering skickats. Det var den utredande polisen i Tjeckien som hittade en säljare på Darknet som erbjöd just de preparaten som fanns i paketen. Man lyckades med hjälp av den svenska polisen identifiera den nu åtalade mannen. Han ska bland annat ha fångats på en övervakningskamera när han postade paketen.

"Dumt av en kriminell"

I ett av de första förhören med mannen vill mannen inte kommentera sin inställning. Detta håller i sig i flera förhör.
- Jag vill inte kommentera detta just nu, säger han bland annat.
Ibland säger han också att han inte minns, som exempelvis om han ska ha skickat brevet till ministern. Han säger dock att han tycker att det är ett "mycket dumt sätt av en kriminell att skicka ett rekommenderat brev till en minister".

Han berättar att han haft kontakt med en person, som han aldrig träffat fysiskt, som ska ha lämnat paket och brev på hans skrivbord för att han behövde hjälp med att posta dem. Mannen säger i förhör att det kan ha varit ett av dessa paket som kanske innehöll det farliga ämnet.

Mannens advokat säger att hans klient nekar till samtliga brott han åtalas för.
- Han förnekar att han sålt gift och narkotika på nätet, säger Bengt-Göran Hugoson.
- Han säger att det här stämmer inte han har inte sålt.

Även att han ska ha postat paketet med gift förnekar han - trots att det fångats på bild på en övervakningskamera.
- Vad som syns på den kameran blir föremål för prövning i rätten så att säga, säger Bengt-Göran Hugoson.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.