Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

En bil brinner för fullt på en parkering i stadsdelen Navestad i Norrköping i samband med torsdagens upplopp.
En bil brinner för fullt på en parkering i stadsdelen Navestad i Norrköping i samband med torsdagens upplopp. Bild: Stefan Jerrevång/TT

Upplopp i östgötska städer – poliser skadade

Poliser skadades, bilar stacks i brand och polisbilar vandaliserades när upplopp utbröt vid en högerextrem demonstration i Linköping på torsdagen.
Oroligheterna spred sig till grannstaden Norrköping där bilar brann, räddningstjänsten attackerades och poliser blev bestulna på utrustning.

Efter en våldsam eftermiddag och kväll med flera hundra inblandade, har läget i Linköping och Norrköping lugnat ner sig. Det säger polisens presstalesperson Johnny Gustavsson vid 23-tiden, som ändå uppger att det är mycket polisresurser i gång ännu i städerna:

– Jag tycker att vi har fått ett mer normaliserat läge nu. Själva upploppen har upphört och läget i Linköping är lugnt och fint.

Totalt ska 15 bilar ha brunnit i Norrköping och omkring tio polisbilar ha förstörts, varav en i brand i Linköping. Under kvällen tvingades kollektivtrafiken stoppas i delar av Norrköping och det har rapporterats om inbrott i polisbilar.

– Det förekommer någon slags film där någon har en polisjacka på sig. Vi blev av med en del utrustning, förhoppningsvis har vi fått tillbaka det mesta, oklart vad som fattas. Men det var inte vapen som stals, säger Johnny Gustavsson.

Koranbränning

Oroligheterna utlöstes av att högerextremisten Rasmus Paludan fått tillstånd att hålla en allmän sammankomst i stadsdelen Skäggetorp klockan 15.30. Hans avsikt var att bränna ett exemplar av Koranen.

Polisens stora insats möttes av protesterande som ville stoppa honom. En video i Correns direktrapportering visar hur maskerade personer slog sönder polisfordon med stenar.

Räddningstjänsten Östra Götaland bekräftade för TT att en polisbil och ett civilt fordon brunnit. Det civila fordonet brann dock i en annan del av Skäggetorp.

I samband med oroligheterna antändes också en byggnad, enligt räddningstjänsten som fick rycka ut och släcka.

Polis lämnade

Runt 15.45 hade polisbilarna lämnat platsen och stämningen lugnat ned sig. Ett par timmar senare rapporterade polisen att två personer var gripna misstänkta för våldsamt upplopp. Fem personer blev omhändertagna för ordningsstörning.

Tre poliser och två privatpersoner fick föras till sjukhus med lindriga skador.

Paludans demonstration kunde aldrig genomföras. Han skulle under kvällen demonstrera i Norrköping på samma sätt klockan 18.30, men polisen ställde in den allmänna sammankomsten i stadsdelen Navestad.

Även där hade hundratals maskerade personer samlats under kvällen. Bilar sattes i brand, både i Navestad och stadsdelen Hageby.

Stenkastare angrep räddningstjänsten och en brandbil tvingades backa undan.

– Vi blir utsatta för stenkastning mot våra släckbilar och vår personal, så vi vet inte var det här ska sluta. Det är väldigt frustrerande och man blir ledsen, säger räddningstjänstens vakthavande befäl Christian Lind till Norrköpings Tidningar.

Motdemonstranterna sköt också raketer mot bilar.

Extra resurser

Ytterligare två personer greps under kvällen för våldsamt upplopp. Och strax före midnatt kom uppgifter om att två män i 30-årsåldern har anhållits misstänka för våld mot tjänsteman samt våldsamt upplopp.

Även brottet blåljussabotage kan bli aktuellt när polisen ska sammanställa vad som hänt.

Det var ännu inte utrett om motdemonstranter från Linköping tagit sig till Norrköping eller om en annan protestgrupp tog över där.

Lördagens våldsamheter fick polisen att kalla in extra resurser både inom polisregionen och utifrån. I Linköping använde polisen drönare för att få överblick.

Ministern reagerar

Justitieminister Morgan Johansson (S) reagerade på Twitter:

"Oavsett vad man tycker om det högerextrema hatbudskap som Paludan står för, så är det oacceptabelt att reagera med detta allvarliga våld. Bra att polisen agerat resolut för att omhänderta våldsverkarna och upprätthålla ordningen."

Kommunalrådet Muharrem Demirok (C) i Linköping twittrade också:

"I dag segrade galenskapen i Linköping. Kvar står resterna av hat och våld. Det är så oerhört sorgligt, så fruktansvärt onödigt."

Stenkastning i stadsdelen Navestad i Norrköping på torsdagskvällen. Oroligheterna började när högerextremisten Rasmus Paludan skulle hålla en allmän sammankomst.
Stenkastning i stadsdelen Navestad i Norrköping på torsdagskvällen. Oroligheterna började när högerextremisten Rasmus Paludan skulle hålla en allmän sammankomst. Bild: Stefan Jerrevång/TT
Bilar brinner på en parkering i Navestad i Norrköping på torsdagskvällen.
Bilar brinner på en parkering i Navestad i Norrköping på torsdagskvällen. Bild: Stefan Jerrevång/TT
Stenkastning mot brandkåren som får dra sig undan i samband med upplopp i Navestad i Norrköping på torsdagskvällen.
Stenkastning mot brandkåren som får dra sig undan i samband med upplopp i Navestad i Norrköping på torsdagskvällen. Bild: Stefan Jerrevång/TT