Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/12

Upplösta demonstrationer i både Stockholm och Malmö

Flera restriktionsdemonstrationer hölls runt om i Sverige under lördagen. Förutom i Göteborg så samlades folk på avsedd plats i Malmö, medan det i Stockholm samlades människor på Norrmalmstorg. Vid klockan två försökte polisen fortfarande upplösa folksamlingarna.
– Vi har ett antal personer som inte riktigt lyssnat på vad som har sagts, säger Evelina Olsson, presstalesperson i region Syd.

Medan polisen i Göteborg försökte få folksamlingen vid Gustaf Adolfs torg att skingra sig arbetade deras kollegor i Malmö och Stockholm med samma uppgift. I alla tre städer hade människor samlats på offentliga platser för att visa sitt missnöje mot restriktionerna som satts in för att minska smittspridningen av coronaviruset.

I Malmö beslutade polisen sig för att upplösa folksamlingen strax efter klockan 13. En timme senare arbetade de fortfarande på plats.

– Vi hanterar det med fortsatt dialog, säger presstalesperson Evelina Olsson.

Har någon behövts omhändertas?

– Som det verkar nu har det varit tre till fyra som har behövt omhändertas, men det är initiala uppgifter, säger hon.

LÄS MER: Polisen förbereder sig för coronademonstration i Göteborg

LÄS MER: Här är det senaste om coronaviruset

Stockholmspolisen: ”Flera icke-tillståndsgivna sammankomster”

I Stockholm var den utannonserade samlingsplatsen Norrmalmstorg, men enligt polisen har det under dagen skett flera icke-tillståndsgivna sammankomster, där folk visat sig missnöje mot restriktioner, i huvudstaden.

– Men i de flesta fall har det hittills inte varit fler än åtta, då är det inget problem. Du har rätt att uttrycka din åsikt, förutsatt att det inte samlas fler än åtta personer, säger polisens presstalesperson i region Stockholm, Carina Skagerlind.

Där det däremot samlades fler än åtta personer var på Norrmalmstorg. Polisen ville först inte gå ut med en uppskattad siffra, men sa senare till Aftonbladet att 200 till 300 personer var på plats.

Bilder från platsen visar flera folksamlingar, vari flera personer bär skyltar med olika budskap om den pågående pandemin.

Polisen beslutade, likt kollegorna i Göteborg och Malmö, att upplösa demonstrationen. Detta hände runt klockan halv två.

– Alla måste få möjlighet att förstå beslutet och lämna platsen, säger Carina Skagerlind och fortsätter med att säga att det fortfarande var personer kvar på torget efter klockan två, men att det inte kommit in några uppgifter om att någon hade behövts omhändertas.

En handfull personer behövde föras bort

Strax innan klockan 16 på eftermiddagen meddelade polisen i Stockholm att det höll på med en sammanställning av dagens händelser.

– Den bild jag har är att det börjar att klinga av, säger Carina Skagerlind vid polisen.

Polisen i Stockholm skrev senare på sin hemsida att det bland annat upprättats två anmälningar avseende icke tillståndsgiven allmän sammankomst, men att det inte fanns några misstänkta.

Även två anmälningar gällande våldsamt motstånd i samband med avlägsnanden skrevs.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.