Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.

Bild: Anders Wiklund/TT

Uppgifter: Vänsterns krav på Stefan Löfven

Vänsterpartiet kommer inte att släppa fram Stefan Löfven som statsminister utan eftergifter. Här är kraven som måste uppfyllas för att S och MP ska kunna bilda regering med stöd av C och L.

Såväl experter som partiledare verkade överens om att Vänsterpartiet förmodligen skulle lägga ned sina röster i onsdagens tilltänkta statsministeromröstning och därmed ge Sverige en ny regering. Den skulle i så fall bestå av Socialdemokraterna och Miljöpartiet med stöd av, och budgetsamarbete med, Centerpartiet och Liberalerna.

Vänsterpartiets ledare Jonas Sjöstedt skickade med besked tillbaka den planen till ritbordet under en presskonferens på måndagen.

– Förutsätter man våra mandat är det orimligt att Vänsterpartiet stängs ute, deklarerade V-ledaren.

LÄS MER: Statsvetaren: "Vänsterpartiet har inte så många alternativ"

"Vi är en del av regeringsunderlaget"

Det han vänder sig emot är den klausul som S, MP, C och L kommit överens om, som säger att V kommer att stängas ute från allt inflytande kring Sveriges politiska inriktning. V-ledaren kräver också att den tilltänkta regeringen "hedrar" de överenskommelser och jämlikhetsreformer som som tagits fram under den förra mandatperioden.

– Vi är en del av regeringsunderlaget. Våra mandat är en förutsättning för att den här regeringen ska kunna komma till, säger Jonas Sjöstedt till TT.

Han fortsätter:

– Sist men inte minst så har V fått igenom en hel rad fina jämlikhetsreformer som faktiskt gör Sverige lite rättvisare. Vi vill att de ska finnas kvar, att de som tagits bort ska återinföras och att man hedrar dem.

Samtidigt underströk han att V vill undvika nyval och se Stefan Löfven som statsminister.

– Vårt mål är att Stefan Löfven ska kunna bli statsminister, men vi är inte där än att vi kan rösta fram det. Jag tror att vi är det, inom kort, om vi får sätta oss ned och och arbeta tillsammans. Men vi kan behöva någon dag till, säger Jonas Sjöstedt.

Med anledning av det har talmannen Andreas Norlén (M) gett parterna fram till fredag på sig att, om möjligt, lösa upp knutarna.

LÄS MER: V kräver förhandlingar i regeringsfrågan

Kraven som ställs

Exakt vilka krav V har är oklart, men enligt uppgifter till Aftonbladet handlar det bland annat om att Stefan Löfven ska backa kring klausulen som utestänger V från inflytande.

Enligt uppgifter till DN kräver V också att flera reformer, som tagits bort i den M+KD-budget som röstats igenom i riksdagen, återinförs. Det ska bland annat handla om gratis kollektivtrafik för unga på sommaren, avdragsrätt för fackföreningsavgiften och gratis sommarlovsaktiviteter för barn.

Tidningen skriver samtidigt att det i nuläget inte finns någon konkret kravlista på exakt vad som krävs för att V ska släppa fram Löfven, samt att partiet heller inte kräver att "formuleringarna i överenskommelsens text" förändras.

Men att V, med nuvarande förutsättningar, skulle släppa fram en S+MP regering med stöd av C och L framstår alltså som osannolikt. Jonas Sjöstedt kritiserade också under sin presskonferens den kraftiga högersväng som han menar att överenskommelsen innebär.

– Det är en kraftig högervridning på det man kommit överens om, som arbetsrätt och hyressättning, sade han.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.