Uppgifter: Tjetjensk bloggare försvunnen från Sverige

Den tjetjenske oppositionelle bloggaren Tumso Abdurachmanov, 36, är borta, rapporterar flera ryska medier under måndagen.
Tumso Abdurachmanov är politisk flykting i Sverige sedan 2015.
2020 överlevde han ett mordförsök i Gävle.

ANNONS
|

Bloggaren Tumso Abdurachmanov lever som politisk flykting i Sverige sedan 2015. Men nu är han sedan den andra december spårlöst försvunnen, rapporterar flera ryska medier, däribland tidningen Meduza.

Tumso Abdurachmanov har riktat stark kritik mot styret i den ryska delrepubliken Tjetjenien som styrs av Ramzan Kadyrov, nära allierad till den ryska presidenten Vladimir Putin.

I februari år 2020 utsattes Tumso Abdurachmanov för ett mordförsök i Gävle. Han vaknade då av att en man attackerade honom med en hammare och fick motta slag mot huvudet.

Tumso Abdurachmanov lyckades göra sig fri och publicerade senare en video där gärningsmannen efter att ha blivit pressad erkände att han kom från Moskva.

ANNONS

– Antingen skulle jag dö eller så skulle jag lyckas övermanna honom, berättade Abdurachmanov i rätten.

Pekades ut som blodshämnd

Gävle tingsrätt dömde en rysk man i 30-årsåldern för mordförsök och en kvinna för medhjälp till mordförsök. De fick tio respektive åtta års fängelse och utvisning. En "blodshämnd" från den tjetjenska talmannen pekades ut som förklaring.

Efter dådet blev även hans bror utsatt för ett mordförsök, rapporterade tidningen Meduza. Nio av hans släktingar i Tjetjenien blev också kidnappade.

Svensk polis kan i nuläget inte uttala sig om uppgifterna som florerar kring försvinnandet.

– Vi har tagit del av uppgifterna i riksmedia men i nuläget kan vi inte bekräfta någonting, säger Sofia Hellqvist, till GP.

Ramzan Kadyrov

• Ramzan Kadyrov är son till Tjetjeniens förra president Achmat Kadyrov, han var tidigare milisman och premiärminister.

• Han är medlem i det ryska partiet Enade Ryssland och styr republiken Tjetjenien med stöd av den ryska presidenten Vladimir Putin.

• Kadyrov har vid flera tillfällen anklagats för mord och övergrepp mot sin egen befolkning. Han ska också vilja införa sharia-lagar i Tjetjenien som bland annat skulle innebära striktare regler för kvinnor.

• Tjetjenien som är en delrepublik i västra Ryssland har vid flera tillfällen velat bli självständiga, det ledde till det första Tjetjenienkriget 1994–1996 och det andra Tjetjenienkriget från 1999.

• Ramzan Kadyrovs pappa Achmat Kadyrov, slogs för självständighet i det första Tjetjenienkriget men bytta sedan sida och svor sin trohet till Vladimir Putin.

• Sedan Ryssland gick in militärt i Ukraina har Ramzan Kadyrov dykt upp i media vid flera tillfällen. Han blev befordrad till generalöverste i oktober, han har pratat om att skicka sina tre tonårssöner till Ukraina och han vill att Ryssland använder taktiska kärnvapen i kriget.

LÄS MER:Vem är Ramzan Kadyrov, Tjetjeniens president?

LÄS MER:Dom för attack mot regimkritiker står fast

LÄS MER:Mordförsök på tjetjensk bloggare – kvinna friges

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS