Handelsminister Ann Linde (S) efterträder Margot Wallström som ny utrikesminster. Det uppger SVT.
Handelsminister Ann Linde (S) efterträder Margot Wallström som ny utrikesminster. Det uppger SVT. Bild: Maja Suslin/TT

Uppgifter: ny utrikesminister klar

Ann Linde (S) blir ny utrikesminister och ersätter Margot Wallström. Det uppger SVT.

ANNONS
|

Förra veckan meddelade Margot Wallström att hon skulle avgå från sin post som utrikesminister. Nu är det klart med en ersättare. I alla fall enligt SVT:s inrikespolitiske kommentator Mats Knutson.

– Enligt säkra källor blir Ann Linde (S) Sveriges nästa utrikesminister. Definitivt besked lär komma från statsminister Stefan Löfven i morgon tisdag, säger han till SVT.

Ann Linde innehar i dag posten som Handelsminister och minister för nordiska frågor. Hon utgår från Utrikesdepartementet. Hon har tidigare även varit EU-minister.

ANNONS

LÄS MER:Både anhängare och motståndare kommer att sakna Wallström

Det har tidigare spekulerats om framförallt tre namn som Wallströms ersättare – Annika Söder, Hans Dahlgren och Ann Linde där den sistnämnda har setts som lågoddsaren.

– Det är naturligtvis hedrande på alla sätt, har Ann Linde tidigare sagt till Dagens Nyheter om spekulationerna men samtidigt poängterat att beslutet är upp till statsminister Stefan Löfven.

– Jag fokuserar på handelspolitiken och tycker att det är väldigt kul att vara handelsminister. Det är verkligen meningsfullt.

Ann Linde och Margot Wallström arbetade tillsammans redan för 30 år sedan, då Linde anställdes som opolitisk tjänsteman på dåvarande civildepartementet där Wallström var biträdande statsråd.

ANNONS