Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Uppgifter: Moderater vill få bort AKB

Tunga företrädare inom Moderaterna arbetar aktivt för att få bort Anna Kinberg Batra som partiledare, enligt Dagens Industri. Flera inom partiet uppger att avgångskrav kan komma redan de närmaste dagarna. - Hon funkar inte längre. Hon har blivit ett stort sänke för partiet i Stockholm, säger en företrädare i Stockholm till tidningen.

Enligt Dagens Industri har missnöjet inom partiet nått en annan nivå än tidigare under de senaste veckorna. Flera av varandra oberoende källor i partiet gör, enligt tidningen, nu bedömningen att Anna Kinberg Batra kommer att tvingas avgå.

Det är bland Moderaterna i Stockholm som missnöjet med partiledaren är som störst, skriver Di.

- Hon funkar inte längre. Hon har blivit ett stort sänke för partiet i Stockholm, säger en företrädare i Stockholm till tidningen.

De skriver att de pratat med en lång rad tunga företrädare i länet som uppger att de helt saknar förtroende för sin partiledare, men att ingen i dagsläget vill gå ut och säga det offentligt. Många menar på att avsaknaden av en given efterträdare och principen att alla ska få prövas i val talar för att hon ska få sitta kvar.

Starka tvivel som partiledare

Det är dock i nuläget oklart om det räcker med att Moderaterna i Stockholm vill avsätta henne, utan Skånedistriktet väger lika tungt och även Västra Götaland har stort inflytande.

Mattias Tykesson är vice ordförande för Moderata Ungdomsförbundet i Göteborg och kommunfullmäktigeledamot i Göteborg.

- Klart det kommande valet blir en utmaning. Det är inget bra läge, men vi ska inte ge upp. Läget är allvarligt men det går att vända, säger Tykesson

Tykesson har inga uppgifter om vilka som kan ha meddelat Expressen och Dagen Industri om det missförtroende som råder inom partiet. 

- Jag har inga uppgifter om vilka det är. Men det kan vara frustrerade riksdagsledamöter  som känner sig pressade från missnöjda väljare och lokalpolitker från deras egna kommuner.

Har du förtroende för partiledaren? 

- Jag känner fortsatt förtroende för Anna Kinberg Batra, men det kunde varit starkare. Det här är inte bara en partiledares fel utan hela partiet är ansvarigt. Nu är det viktigt konkret politik och med tydligt ledarskap både internt och utåt, avslutar Tykesson.

Närmsta veckorna avgörande

I riksdagsgruppen ska det pågå en diskussion om ledarskapet som tidigare slutit upp bakom Anna Kinberg Batra, som nu uttrycker starka tvivel om hennes framtid som partiledare.

Många gör bedömningen att de närmaste veckorna blir avgörande för Anna Kinberg Batras framtid och blickar mot SCB:s stora partisympatimätning som kommer på torsdag.

Moderaterna vill från sin sida inte kommentera tisdagskvällens uttalanden i pressen. 

 

- Vi kommenterar inte anonyma citat. Moderaterna arbetar nu med att vända ett tufft läge som vi är mycket ödmjuka inför, säger Niklas Gillström, pressekreterare för Moderaterna. 

Hur ska ni gå tillväga för att hantera den här situationen? 

- Anna Kinberg Batra har slagit fast att arbetslinjen ska utvecklas och att ökade satsningar på polisen behövs. Vi ska också vara tydliga med att en röst på Moderaterna är den bästa garanten för politisk förändring och en ny Alliansregering.

 

GP har sökt Anna Kinberg Batra för en kommentar.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.