Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Tidigare medarbetare larmar om kaos i Centerpartiets kansli.  Bild: Nils Petter Nilsson
Tidigare medarbetare larmar om kaos i Centerpartiets kansli. Bild: Nils Petter Nilsson

Uppgifter: Massavhopp från Centerpartiet

Centerpartiet har drabbats av stora interna problem, rapporterar Aftonbladet. Medarbetare kring partiledaren Annie Lööf säger upp sig, och sjukskriver sig och larmar om en tuff arbetssituation.
– Det är en trojka som bestämmer allt i Centerpartiet, säger en person som slutat till tidningen.

Sedan i höstas har runt 15 personer på Centerpartiets kansli slutat, enligt Aftonbladet. Flera av dem är profilerade eller jobbar direkt under Annie Lööf.

– Jag är inte förvånad över att ni ringer. Det är den värsta arbetsplats jag någonsin varit på i hela mitt liv, säger en tidigare medarbetare till tidningen.

Toppstyrt

Aftonbladet har pratat med de flesta som lämnat. En del av dem är inte alls kritiska, medan en handfull personer beskriver omfattande arbetsmiljöproblem.

Det handlar om extremt långa arbetsdagar och hård press på de anställda, och en tidigare medarbetare berättar att flera gått in i väggen, och att partiledningen inte tagit tag i problemen.

– Jag höll på att arbeta ihjäl mig och arbetade till tre på natten flera kvällar i veckan. Det tog liksom aldrig slut. Arbetsledningen har ingen koll på arbetsrättsliga regler och arbetsgivarens långtgående ansvar för arbetsmiljön, säger en tidigare medarbetare.

En bild av ett toppstyrt parti, där Annie Lööf, partisekreteraren, och en, eller två personer till tar besluten, framträder också.

Ledningen: ”Bra arbetsmiljö”

Centerpartiets ledning vill dock inte känna vid kritiken, enligt Aftonbladet. Partisekreteraren Michael Arthursson säger till tidningen att den generella bilden är att medarbetarna upplever att arbetsmiljön är bra.

Han säger också att det varit ett speciellt år under pandemin, där många jobbat hemifrån, och att det faktum att det är valår gör att tempot blir högre.

Michael Arthursson förnekar också att partiet är toppstyrt, och menar att det inte är konstigt att medarbetare slutar, eftersom många har jobbat i många år, och man behöver ha en viss personalrörlighet.

LÄS MER: Centerpartiets krav på EU: Frys Putins gasmiljarder

LÄS MER: Kristerssons press på Socialdemokraterna: Gör Nato till en valfråga

LÄS MER: Kraftig uppgång för S under Ukrainakriget

Missa inte det senaste om valet 2022

Nu kan du få alla politiknyheter, reportage och analyser som en notis direkt till din telefon genom att klicka på följ-knappen vid taggen Val 2022. I mobilen finner du den under artikeln och på sajt överst till höger om artikeln.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.