Statsministrarna Sanna Marin (S) och Ulf Kristersson (M) har träffats i Villa Bjälbo i Helsingfors.
Statsministrarna Sanna Marin (S) och Ulf Kristersson (M) har träffats i Villa Bjälbo i Helsingfors. Bild: Jonas Ekströmer/TT

Kristersson: Vi går hand i hand

Statsminister Ulf Kristersson (M) väntas träffa Turkiets president Recep Tayyip Erdogan den 8 november för att diskutera Natoansökan.
Kristersson säger samtidigt att han inte är orolig att Finland skulle vilja fullfölja den alltmer utdragna processen utan Sverige.

ANNONS
|

– Vi fullföljer resan tillsammans och går hand i hand som vi har gjort hela tiden, säger han i samband med sitt besök i Helsingfors på fredagseftermiddagen.

Ulf Kristersson gör sitt första bilaterala utlandsbesök som statsminister. Han har träffat Finlands statsminister Sanna Marin och president Sauli Niinistö. Förutom de båda ländernas ansökan till Nato stod bland annat energikrisen och Rysslands anfallskrig i Ukraina på dagordningen.

Tidigare på fredagen kom uppgifter om ett möte mellan Kristersson och Erdogan i Ankara den 8 november. Uppgifterna kommer från en turkisk tjänsteman, enligt nyhetsbyrån AFP.

"Hand i hand"

Men Kristersson vill inte bekräfta Ankararesan.

– Finland och Sverige vill ha en ratificering så snart som möjligt. Jag är beredd att åka till Ankara och acceptera en inbjudan, säger Kristersson på en gemensam pressträff med Marin.

ANNONS

– Så snart den inbjudan är formellt överenskommen och definitiv kommer jag återkomma med information om resan.

Även Sanna Marin betonar att Finland och Sverige har ansökt till Nato gemensamt.

– Det är väldigt viktigt för oss att Finland och Sverige ansluter till Nato hand i hand som vi har gjort i processen hittills, säger hon efter statsministrarnas möte i Villa Bjälbo i Helsingfors.

– Vårt medlemskap kommer att göra hela alliansen starkare.

"Uppgiften nu är gemensam"

Av Natos 30 medlemmar är det bara Turkiet och Ungern som ännu inte gett grönt ljus för att släppa in Sverige och Finland i försvarsalliansen.

Ulf Kristersson säger att han har respekt för att alla länder fattar sina egna beslut. På en fråga från Yle om varför Sverige men inte Finland verkar ha retat upp Turkiet svarar statsministern så här:

– Jag tycker inte att man ska se det så. Det finns ett trilateralt avtal mellan Sverige, Finland och Turkiet. Och det lever alla tre länderna upp till. Sedan finns det alla möjliga skäl till att länder är lite olika naturligtvis. Uppgiften nu är gemensam, det är att bli fullvärdiga Natomedlemmar och göra det på ett sådant sätt att alla Natoländer kan acceptera både Sverige och Finland.

ANNONS

I telefon med Erdogan

Kristersson och Erdogan talades vid i telefon under veckan.

"Jag ser fram emot att besöka Ankara snart. Min regering ska uppfylla det trilaterala memorandumet mellan Turkiet, Finland och Sverige för Natomedlemskap" skrev Kristersson på Twitter efter samtalet.

Natochefen Jens Stoltenberg kommer att besöka Erdogan i Ankara den 4 november, enligt den turkiska tjänstemannen.

Ulf Kristersson och Sanna Marin är överens om att Sverige och Finland ska fullfölja Natoprocessen tillsammans.
Ulf Kristersson och Sanna Marin är överens om att Sverige och Finland ska fullfölja Natoprocessen tillsammans. Bild: Jonas Ekströmer/TT
Turkiets president Recep Tayyip Erdogan har bekräftat i turkiska medier att han kommer att ha ett möte med statsminister Ulf Kristersson (M) i Turkiet. Bilden är ett kollage.
Turkiets president Recep Tayyip Erdogan har bekräftat i turkiska medier att han kommer att ha ett möte med statsminister Ulf Kristersson (M) i Turkiet. Bilden är ett kollage. Bild: TT Nyhetsbyrån/AP
comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS