Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Statsministrarna Sanna Marin (S) och Ulf Kristersson (M) har träffats i Villa Bjälbo i Helsingfors.
Statsministrarna Sanna Marin (S) och Ulf Kristersson (M) har träffats i Villa Bjälbo i Helsingfors. Bild: Jonas Ekströmer/TT

Uppgifter: Kristersson till Ankara i november

Statsminister Ulf Kristersson (M) bekräftar inte om det blir ett möte om Nato med Turkiets president Recep Tayyip Erdogan den 8 november.
Men säger att han är beredd att åka till Ankara snart.

– Finland och Sverige vill ha en ratificering så snart som möjligt. Jag är beredd att åka till Ankara och acceptera en inbjudan, säger Kristersson på en gemensam pressträff med Finlands statsminister Sanna Marin (S) i Helsingfors.

Uppgifterna om ett möte med Erdogan i Ankara den 8 november kommer från en turkisk tjänsteman, enligt nyhetsbyrån AFP.

Ulf Kristersson gör sitt första bilaterala utlandsbesök som statsminister på inbjudan av Sanna Marin. Förutom de båda ländernas ansökan till Nato står bland annat energikrisen och Rysslands anfallskrig i Ukraina på agendan.

Marin betonade att Finland och Sverige har ansökt till Nato gemensamt.

– Det är väldigt viktigt för oss att Finland och Sverige ansluter till Nato hand i hand som vi har gjort i processen hittills, säger hon efter att statsministrarna träffats i Villa Bjälbo i Helsingfors.

– Vårt medlemskap kommer att göra hela alliansen starkare.

Kristersson och Erdogan talades vid i telefon under veckan.

"Jag ser fram emot att besöka Ankara snart. Min regering ska uppfylla det trilaterala memorandumet mellan Turkiet, Finland och Sverige för Natomedlemskap" skrev Kristersson på Twitter efter samtalet.

Natochefen Jens Stoltenberg kommer att besöka Erdogan i Ankara den 4 november, enligt den turkiska tjänstemannen.

Turkiets president Recep Tayyip Erdogan har bekräftat i turkiska medier att han kommer att ha ett möte med statsminister Ulf Kristersson (M) i Turkiet. Bilden är ett kollage.
Turkiets president Recep Tayyip Erdogan har bekräftat i turkiska medier att han kommer att ha ett möte med statsminister Ulf Kristersson (M) i Turkiet. Bilden är ett kollage. Bild: TT Nyhetsbyrån/AP