Samtliga partiledare för riksdagspartierna har bjudits in av statsministern Ulf Kristersson. Mötet ska äga rum på tisdag klockan 17.
Samtliga partiledare för riksdagspartierna har bjudits in av statsministern Ulf Kristersson. Mötet ska äga rum på tisdag klockan 17. Bild: Caisa Rasmussen/TT

Uppgifter: Kristersson bjuder in oppositionen till möte

Statsministern Ulf Kristersson har bjudit in oppositionen till ett möte för att diskutera säkerhetsläget efter hot som uppges ha riktats mot Sverige, rapporterar Expressen.

ANNONS
|

Samtliga partiledare för riksdagspartierna har blivit inbjudna till mötet som kommer att äga rum på tisdag klockan 17, enligt uppgifter som Expressen har tagit del av.

Inbjudan ska ha hög prioritet och partiledarna väntas få ta del av information om säkerhetsläget.

”Statsministern önskar informera om händelseutvecklingen och delge regeringens bedömning av säkerhetsläget med anledning av de demonstrationer och hot som nu riktas mot Sverige och svenska intressen efter de senaste veckornas aktioner i Stockholm. Vid mötet ges tillfälle till dialog om åtgärder för att stärka Sveriges säkerhet”, ska det stå i inbjudan.

Ulf Kristerssons statssekreterare Siri Steijer kommenterar uppgifterna i en intervju med DN.

ANNONS

– Det handlar om utvecklingen i vår omvärld. Efter att de aktionerna genomfördes i Stockholm har det ju hänt en del i vård omvärld. Det handlar om att informera oppositionen om detta och ge möjlighet att föra dialog, säger Steijer till tidningen.

Rasmus Paludans koranbränning

Det var för drygt en vecka sedan som högerextreme Rasmus Paludan brände en koran utanför den turkiska ambassaden i Stockholm. Hans mångordiga tal berörde bland annat kritik mot islam och kritik mot Turkiets muslimske president.

Koranbränningen har väckt starka reaktioner runtom i världen och protester har brutit ut i flera länder. Människor har bland annat demonstrerat i Turkiet, Afghanistan, Indonesien, Pakistan, Irak och Malaysia.

Några demonstranter brände bland annat bilder på Rasmus Paludan och tände eld på den svenska flaggan.

Regeringarna i bland annat Saudiarabien, Kuwait, Turkiet, Malaysia och Afghanistan har också fördömt koranbränningen och den svenska regeringens hantering av frågan.

Den högsta religiösa institutionen i Egypten, al-Azhar-universitetet, gick på onsdagen ut och uppmanade till bojkott av svenska varor efter koranbränningen. Samma dag greps också en beväpnad man utanför Sveriges generalkonsulat i Istanbul.

Turkiets president Recep Tayyip Erdogan har också gått ut och sagt att Sverige ”inte kan vänta sig Turkiets stöd” i sin Natoansökan.

ANNONS

LÄS MER:Demonstrationer för och emot Turkiet – med Paludan i fokus

LÄS MER:Kristersson: ”Det är allvar på riktigt”

LÄS MER:Chang Frick svarar om Paludans koranbränning och Nato

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS