Gasläckan i Östersjön från Nord Stream fotograferat från Kustbevakningens flygplan .
Gasläckan i Östersjön från Nord Stream fotograferat från Kustbevakningens flygplan . Bild: Kustbevakningen

Uppgifter: Gasen kan läcka i upp till två veckor

Att omedelbart undersöka läckorna på Nord Stream-ledningarna kommer inte vara möjligt, enligt uppgifter till Aftonbladet.
Anledningen är att gasen som fyllt ledningarna måste tillåtas läcka ut i havet – vilket kan ta mellan en till två veckor.

ANNONS
|

Troligtvis är det sabotage som ligger bakom de tre läckorna i Östersjön, varav en befinner sig inom Sveriges ekonomiska zon. Det berättade både Sveriges statsminister Magdalena Andersson och Danmarks dito Mette Frederiksen under två hastigt inkallade presskonferenser på tisdagskvällen.

Såväl danska som svenska seismologer såg tecken på totalt två explosioner, något SVT Nyheter var först med att rapportera.

– Detta rör sig troligen om en medveten handling. Det är alltså troligen sabotage, sade Andersson.

Statsministern poängterade dock flera gånger om att händelsen inte innebär att Sverige står under attack, då Nord Streams ledningar inte ligger inom svenskt territorialvatten.

ANNONS

Undersökning kan dröja

Vilken aktör som ligger bakom vill man hittills inte spekulera i. Först måste ledningarna undersökas, men det ser enligt flera myndighetskällor till Aftonbladet ut att dröja.

Av säkerhetsskäl måste all gas som fyllt Nord Stream 1 och 2:s ledningar först tillåtas strömma fritt ut i Östersjön. TT rapporterar att det rör det sig om drygt 300 miljoner kubikmeter stillastående gas, och enligt Aftonbladets källor kan det ta mellan en till två veckor innan allt är ute.

– Berörda myndigheter arbetar nu för fullt för att utreda detta och vidta nödvändiga åtgärder för att skydda Sverige och svenska folket, sade Magdalena Andersson under tisdagens pressträff.

Polisen har inlett en förundersökning om grovt sabotage i samband med händelsen. Enligt försvarsminister Peter Hultqvist övervakar Kustbevakningen platsen, i samarbete med Sjöfartsverket, och Försvarsmakten som helhet vidtar åtgärder "som man finner lämpliga".

Nato-chef: Flera aktörer kan ligga bakom

I en intervju med SVT Nyheter säger Arnold Dupuy, chef för en forskningsgrupp inom Nato som studerar hybridhot mot energiförsörjningen, att flera möjliga aktörer kan ha legat bakom det troliga sabotaget på Nord Streams ledningar.

– Jag tror att många människor skulle ha intresse av det, ur olika perspektiv. För det första kan det vara grupper som är emot Kreml, kanske från Ukraina eller någon annanstans. Det kan också vara pro-ryska aktivister eller personal som tycker att det här är ett bra sätt att fortsätta se till att gas inte når Europa.

ANNONS

Att lyckas med något sånt här kräver dock resurser, menar han. Ledningarna ligger djupt på Östersjöns botten och skyddas av ett tjockt lager stål och cement. En detonation där skulle därför kräva avancerade undervattensförmågor.

– Jag antar att vem som helst som har förmågan att utföra undervattensaktivitet kan ha gjort det. Det finns flera organisationer och grupper som har den förmågan. Det kan ha gjorts via fjärrstyrning.

SVT: Men kan det inte finnas naturliga förklaringar som tekniska problem?

– Att tre olika läckor sker samtidigt är ganska osannolikt. Kanske det finns en rimlig orsak till att de skedde samtidigt.

Bidrar till växthuseffekten

Människor och djurliv behöver inte oroa sig för utsläppet, enligt Fredrik Lindgren, utredare på Havs- och vattenmyndigheten. Däremot kan klimatet komma att påverkas.

– Det blir ingen miljöpåverkan i den marina miljön av det här utsläppet. Det blir bubblor som kommer upp till vattenytan. Det blandas med luft och stiger upp i atmosfären. Den påverkan utsläppen har är en klimatpåverkan, säger han till TT.

TT: Kan utsläppet vara farligt för människor som bor vid kusten?

– Nej, det skulle jag säga att det inte är.

LÄS MER:Sveriges och Danmarks regeringar eniga: ”Medveten handling”

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS