Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Vänsterpartiets partiledare Nooshi Dadgostar. Arkivbild.
Vänsterpartiets partiledare Nooshi Dadgostar. Arkivbild. Bild: Henrik Montgomery/TT

Uppgången för Vänsterpartiet bruten

Vänsterpartiet ökar inte längre i opinionen, i stället backar partiet något. Det visar Svensk Väljaropinion, en sammanvägning av mätningar som Kantar Sifo gör för Sveriges Radio Ekot.

– V gick ju upp i samband med regeringskrisen, då blev det en väldigt starkt exponering och sedan har det egentligen kanske klingat av, säger Toivo Sjörén, opinionschef på Kantar Sifo, till radion.

I septembermätningen får partiet 10,6 procent av väljarsympatierna, vilket kan jämföras med de 11,5 procent som partiet fick en månad tidigare och som var den högsta noteringen i Svensk väljaropinion sedan starten 2010.

Det är jämnt mellan de politiska blocken – 49,4 procent för de rödgröna inklusive Centern och 49,1 procent för Moderaterna, Sverigedemokraterna, Kristdemokraterna och Liberalerna.

– Det innebär i statistiska sammanhang att det är helt jämnt. De går inte att skilja åt, säger Toivo Sjörén.

Miljöpartiet som länge balanserat på fyra procent-spärren får 4,1 procent. Liberalerna ligger fortfarande kvar på en nivå klart under riksdagsspärren, på 2,8 procent.

I Svensk Väljaropinion ingår mätningar från Novus, Kantar Sifo och Ipsos. Sammanvägningen för september omfattar totalt 11 599 intervjuer.