Vänsterpartiets partiledare Nooshi Dadgostar. Arkivbild.
Vänsterpartiets partiledare Nooshi Dadgostar. Arkivbild. Bild: Henrik Montgomery/TT

Uppgången för Vänsterpartiet bruten

ANNONS

Vänsterpartiet ökar inte längre i opinionen, i stället backar partiet något. Det visar Svensk Väljaropinion, en sammanvägning av mätningar som Kantar Sifo gör för Sveriges Radio Ekot.

– V gick ju upp i samband med regeringskrisen, då blev det en väldigt starkt exponering och sedan har det egentligen kanske klingat av, säger Toivo Sjörén, opinionschef på Kantar Sifo, till radion.

I septembermätningen får partiet 10,6 procent av väljarsympatierna, vilket kan jämföras med de 11,5 procent som partiet fick en månad tidigare och som var den högsta noteringen i Svensk väljaropinion sedan starten 2010.

Det är jämnt mellan de politiska blocken – 49,4 procent för de rödgröna inklusive Centern och 49,1 procent för Moderaterna, Sverigedemokraterna, Kristdemokraterna och Liberalerna.

ANNONS

– Det innebär i statistiska sammanhang att det är helt jämnt. De går inte att skilja åt, säger Toivo Sjörén.

Miljöpartiet som länge balanserat på fyra procent-spärren får 4,1 procent. Liberalerna ligger fortfarande kvar på en nivå klart under riksdagsspärren, på 2,8 procent.

I Svensk Väljaropinion ingår mätningar från Novus, Kantar Sifo och Ipsos. Sammanvägningen för september omfattar totalt 11 599 intervjuer.

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS