Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Unna barnen gott godis under påsken

Påsk är lika med godis för stora men framförallt för små magar. -Välj sådant godis som är riktigt gott, för det finns ändå inget godis som är nyttigt, säger Åsa Brugård Konde, nutritionist på Livsmedelsverket.

Svenskars medelsnittskonsumtion av godis har nästan fördubblats sedan 70-talet. Svensken trycker nu i sig omkring 15 kilo per person årligen. Ingen vecka går det dock åt så mycket godisnappar och chokladpraliner som under påskveckan. Försäljningen av lösgodis under påsken står till exempel för hela tio procent av årets godiskonsumtion enligt Svensk handel.

Hur mycket socker ska då egentligen få åka ned i barnmagarna med start på påskafton?

-I vanliga fall brukar jag säga att vad man äter vid jul och påsk spelar inte så stor roll. Sedan kan man se hur barn som går påskkärring och kommer hem med kilovis av godis. Som förälder, tänk att köpa riktigt gott godis i stället för stora mängder billiga godis. Välj rättvisemärkt, även om det inte är nyttigare så borgar det ändå för nytta i världen, säger Åsa Brugård Konde. -Choklad kan ha vissa effekter men då ska det vara riktigt mörk choklad och det är ju oftast inte det godiset som barn gillar.

Livsmedelverket har inga direkta riktlinjer gällande från när barn kan börja äta godis.

- Men ju längre man väntar att ge barn godis, desto bättre, säger Åsa Brugård Konde.

-Ofta blir det så att man väntar längre med första barnet. När man får nummer två så finns godiset i dess närhet.

 

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.