Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Ungern, med premiärminister Viktor Orbán i spetsen, har ännu inte godkänt Sveriges och Finlands Natoansökan. Arkivbild.
Ungern, med premiärminister Viktor Orbán i spetsen, har ännu inte godkänt Sveriges och Finlands Natoansökan. Arkivbild. Bild: Darko Vojinovic/AP/TT

Ungern: Sverige och Finland kan räkna med oss

Sverige och Finland kan räkna med att Ungern snart godkänner ländernas Natoansökningar.
– Vi har inga invändningar, säger premiärminister Viktor Orbáns stabschef Gergely Gulyas på en presskonferens.

Alla 30 Nato-medlemmar måste ge grönt ljus för att Sverige och Finland ska släppas in i försvarsalliansen. Turkiet och Ungern är de enda länder som ännu inte sagt ja.

Målet är att godkänna de båda ländernas ansökan om medlemskap i Nato innan det ungerska parlamentet stänger för året, enligt Gergely Gulyas. Det innebär att en omröstning förväntas ske senast den 7 december.

– För oss är finländarna och svenskarna allierade, och precis som att vi kan räkna med våra allierade, kan de räkna med oss, säger Gulyas.

Ungerns regering har tidigare sagt att man har lämnat in ratificeringsdokumenten till parlamentet och att man förväntar sig ett ja.

Gergely Gulyas uppger att parlamentet bland annat måste hinna med en omröstning om nya antikorruptionslagar innan en omröstning i Natofrågan kan schemaläggas.

Statsminister Ulf Kristersson (M) besökte i tisdags Ankara för ett möte om Nato med Turkiets president Recep Tayyip Erdogan.