Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.

1/6

Den här artikeln ingår för dig som är kund.

Ungdomsgäng till attack med smällare och raketer

Med bara några dagar kvar till nyårsafton och tolvslaget har personer börjat skjuta raketer och smällare. Under onsdagskvällen fick polisen in flera larm om att personer hade blivit attackerade med raketer och smällare av ungdomsgäng. Även en skola i Trollhättan blev vandaliserad av ett stort gäng ungdomar.

Bara under onsdagen fick polisen i Västra Götaland in över 30 larm om smällare och raketer, vilket allmänheten i vissa fall trodde var skottlossningar.

Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

Vid 22:30-tiden fick polisen larm om att en skola i Trollhättan hade vandaliserats av ett ungdomsgäng. Ett 40-tal rutor har krossats och en grävmaskin sattes i brand. Ungdomarna ska ha kastat smällare och det luktade rök kring skolbyggnaden, men det är oklart om någon smällare har kastats in i skolan. Oroligheterna fortsatte under kvällen och det var fortsatt stökigt framåt 23-tiden men vid midnatt hade ungdomsgänget avlägsnats från platsen.

– De har lämnat nu och det har lugnat ner sig. Det har upprättats en anmälan om skadegörelse. Man har även försökt skjuta raketer mot en väktare. Det skulle även kunna bli en anmälan gällande försök till våld mot tjänsteman i så fall, sa Joakim Hansson, vakthavande befäl i region Väst.

Ingen person har gripits i samband med händelsen. Under torsdagen uppges skadorna vara omfattande.

– När det gäller skadegörelsen mot skolan och grävmaskinen rör det sig om ganska stora belopp, säger Rickard Lejon till tidningen TTELA på torsdagsmorgonen.

 

Ungdomar sköt mot ingripande man

Det här var bara ett av flera larm där personer blev attackerade och fick raketer skjutna mot sig av ungdomsgäng. Vid 20.40-tiden på onsdagskvällen blev en man i Trollhättan beskjuten med raketer när han försökte stoppa ett ungdomsgäng. 

Mannen hade sett 8-9 ungdomar som sköt raketer mot en fastighet. När han gick dit för att säga till vände de sig om och besköt honom i stället.

 

"Det saknas föräldrar ute"

Enligt polisen hade ungdomarna riggat upp ett rör som avskjutningsramp. Mannen ska ha klarat sig utan skador men polisens presstalesman, Stefan Gustafsson, menar att det hjältemodiga ingripandet kunde ha slutat illa.

– Det finns inte ord för sådant här. Det är bara att konstatera att det saknas föräldrar ute på kvällarna. Här kunde det ha slutat med allvarliga personskador och nedbrunnen fastighet, säger han.

 

Många liknande händelser

Han påpekade även att det inte är någon enskild incident. Bara under dagen rapporterades det in ett 30-tal liknande fall bara i Västra Götaland, vilket är oerhört resurskrävande för polisen. Ofta handlar det om larm om misstänkta skottlossningar som visar sig vara ungdomar med fyrverkeripjäser.

– När vi får åka ut och agera extraföräldrar finns det en risk att människor som verkligen behöver hjälp blir utan den.

 

Kommer troligtvis öka

Med bara några dagar kvar till nyårafton och tolvslaget har personer och ungdomar runt om i landet redan börjat skjuta raketer och tända smällare. Något som polisen menar på kommer troligtvis öka.

– Denna typ av händelser kommer troligen att öka ju närmare vi kommer nyår. Risken för person och egendomsskador är väldigt stor, skriver Stefan Gustafsson, polisens presstalesperson i väst på polisens hemsida.

 

Trodde det var en skottlossning

Under onsdagskvällen larmades polisen även till Biskopsgården i Göteborg, där flera boende hade hört av sig och påstods ha hört en skottlossning. Flera polispatruller åkte till platsen, men inga spår av att en skottlossning hade inträffat hittades. Det visade sig att någon eller några hade skjutit smällare eller raketer.

– Det finns en risk att man inte kan få hjälp av polisen när man behöver det, om polisen ständigt får åka på denna typ av larm, avslutar Gustafsson.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.