Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.Nyheter med närvärde

Kvinnor i åldrarna 30-44 har blivit mer tillåtande mot alkohol, enligt organisationen IQ. Arkivbild.

Den här artikeln ingår för dig som är kund.

Ungdomar mer tillåtande mot alkohol

Svenskarna har blivit något mer tillåtande i sin attityd mot alkohol. Framför allt är det personer i åldrarna 16–29 som driver på utvecklingen, enligt organisationen IQ:s årliga Alkoholindex.

De senaste tre åren har svenska ungdomars attityd till alkohol gått mot en mer återhållsam attityd. Men 2017 vände trenden, enligt IQ som är ett fristående dotterbolag till Systembolaget.

Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

Sedan 2010 har IQ tagit fram undersökningen Alkoholindex, där personer utfrågas om sin syn på berusningsdrickande och vardagsdrickande. Ett lägre index visar på en mer tillåtande attityd. I åldersgruppen 16–24 år har den största minskningen skett förra året – indexvärdet har gått från 54,2 år 2016, till 51,9 år 2017.

"Alkohol överallt"

Även personer i grupperna 25–34 år och 35–44 år har en mer tillåtande attityd mot att dricka sig berusad i mätningen för 2017. Bland kvinnor är det särskilt gruppen 30–44 år som blivit mer tillåtande.

- Det är svårt att dra stora slutsatser. Men jag tror att vi blir mer tillåtande mot alkohol för att vi ser alkohol överallt. Det sker en gradvis normalisering av alkohol i samhället, säger Karin Hagman, vd för IQ.

Karin Hagman menar att en positiv bild av alkohol sprids i allt från sociala medier till alkoholreklam.

- Gå in på sociala medier en vanlig fredag och du får se bilder på folk som dricker alkohol i solnedgången. Själva baksidan av alkoholen visas sällan upp av influerare eller i dina sociala kanaler, säger hon.

Män gillar vardagsdrickande

Svenskarna har blivit en aning mer återhållsamma mot vardagsdrickande, exempelvis att ta några glas vin eller öl med vänner på en vardag, jämfört med 2016. Indexet har ökat till 46,3 jämfört med 45,6 året innan. Men däremot sticker män i åldrarna 16–29 och 30–44 ut med att de blivit mer tillåtande mot vardagsdrickande.

- Det är ju ett problem om du lever som en italienare till vardags och träffar dina kompisar efter jobbet och dricker öl, men även super till på helgen, och går på en fotbollsmatch och blir jättefull. Människor i riskbeteende ökar, för de som dricker, de dricker mer. Särskilt män under 44 år, säger Hagman.