Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.

Traditionellt sett så firas surströmmingspremiären tredje torsdagen i augusti varje år. Arkivbild. Bild: Erik Mårtensson / TT

Den här artikeln ingår för dig som är kund.

Ungdomar känsliga för gifter i surströmming

Livsmedelsverket uppmanar inte bara gravida och barn utan även ungdomar att ta det lugnt med surströmmingen. Detta eftersom strömmingen kan innehålla höga halter av dioxin och PCB.

Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

Trots att det finns EU-regler som förbjuder försäljning av fisk med halter över de tillåtna gränsvärdena så får fisken säljas i Sverige så länge Livsmedelsverket informerar allmänheten om riskerna, skriver de i ett pressmeddelande. Ungdomar som tänkt äta den fermenterade fisken i samband med surströmmingspremiären bör undvika fet fisk fångad i Östersjön resten av året.

Miljögifterna lagras i kroppen under många år, därför bör särskilt känsliga grupper som ungdomar och kvinnor som någon gång vill ha barn, inte äta strömming och annan fisk med höga halter mer än 2-3 gånger per år. Tillhör man inte riskgruppen rekommenderar Livsmedelsverket att man äter fisken högst en gång i veckan,