Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Ungdomar blir sexuellt ofredade - i skolan

Skolan ska vara en trygg plats för alla barn men i stället är det den offentliga plats där flest unga tjejer blir sexuellt ofredade. Inställningen från många är "det är sådant man får räkna med". – Men det är inte bara ett problem, det är i vissa fall brottsliga gärningar, säger Linda Staaf, chef för polisens underrättelsesektion på Noa.

Antalet anmälda sexuella ofredande mot personer under 18 år var i fjol över 3000. Men mörkertalet tros vara stort.
Den övervägande delen av de utsatta är flickor som är yngre än 15 år, även om unga killar också kan bli offer.
Det är främst i skolan som de flesta sexuella ofredandena äger rum.
– Det här ska man ta på allvar, verkligen. Det är vi tydliga med från polisens sida att det inte bara viftas bort, säger Linda Staaf, polismästare och chef för polisens underrättelsesektion på Noa, Nationella operativa avdelningen. Hon är också ansvarig för polisens nya rapport om sexuella ofredanden bland unga där man kommit fram till dessa uppgifter genom intervjuer med ungdomar ute på skolorna.
I rapporten kan man läsa följande: "En flicka stängdes in med fyra killar som ofredade henne sexuellt i en musiklokal i skolans källare. En annan flicka slets in på en toalett där tre gärningsmän tog på henne innanför kläderna."

Linda Staaf, polismästare och chef för polisens underrättelsesektion på Noa, Nationella operativa avdelningen. Bild: Polisen
Linda Staaf, polismästare och chef för polisens underrättelsesektion på Noa, Nationella operativa avdelningen. Bild: Polisen

Klimatet hårdnat

De sexuella ofredandena sker främst mellan elever.
– Det mycket sexuella tillmälen, hot, ryktesspridningar, sexuella uppmaningar och kommentarer om utseendet. Även fysiska angrepp sker såsom tafsningar och smekningar. Framförallt upplever tjejer att verbala kränkningar blivit grövre och klimatet hårdnat, säger Linda Staaf.
Lika skrämmande som att skolan, som ska vara en trygg plats, är ett så utsatt område är många av ungdomarnas inställning: "det är sådan man får räkna med".
– Det tror jag är en ganska generell bild som vi fick när vi var ute. Det är så det ser ut i samhället i dag, det får man räkna med tycker de. Det är därför vi gör den bedömningen att man inte polisanmäler det. Sedan känner de att det ändå inte kommer att leda någonstans, att ord står mot ord, berättar Linda Staaf.

Enligt polisen agerar gärningsmannen oftast ensam.
– Av det stora antalet anmälda brott så är den absoluta huvudparten utförda av ensamma gärningsmän där du inte kan se att det är en homogen grupp annat än att det är män.
Sexuella ofredanden är allvarliga brott och ett ingrepp i den personliga integriteten. 
– Det är väldigt individuellt i de olika fallen men det är klart att det är kränkande handlingar som i många fall kan sätta djupa spår, säger Linda Staaf.

Normer måste förändras

Sexuella ofredanden är också vanligt på sociala medier. Det är dessutom ett växande problem just där.
– Där kan man se att man exempelvis använder mycket elaka ord, man kan skriva ner en person och dessutom göra det anonymt. Det där med bilder som läggs ut och sprids väldigt, väldigt fort är också ett problem vi har sett på senare år.
I och med att många unga människor är inne på sociala medier drabbas även små barn här. Det kan ibland leda till andra brott som exempelvis grooming vilket innebär att gärningsmannen försöker komma i kontakt med barnet i sexuellt syfta, det kan också övergå i fysiska kontakter.

Sexuella ofredanden är ett komplext område som handlar mycket om vilka normer som finns i samhället - normer som måste förändras.
– Det är betydligt många fler än polisen som kan göra något åt detta. Det handlar om samhället i stort, skolan och föräldrar har en viktig roll, säger hon och konstaterar att polisen kommer in i ett ganska sent skede så redan i förskolan bör man prata om detta.
– Vi ska inte ta detta som något som man ska tåla, utan redan från början lära sig att ett nej betyder nej. Det är en jämställdhetsfråga i mångt och mycket, säger Linda Staaf och tillägger att brottsoffren måste lära sig att säga ifrån.
– Det är inte något man ska räkna med att det händer. Det är ett brott. Det är inte bara ett problem det är i vissa fall brottsliga gärningar.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.