Ungas ohälsa valfråga för MP

Den växande ohälsan bland barn och unga blir en av Miljöpartiets viktigaste valfrågor. Partiet vill stärka elevhälsan och resurserna till BUP för att de som mår dåligt snabbare ska få hjälp.
– Vi är ett land som är besatta av hälsolarm och här har vi en av de kanske allvarligaste epidemierna på flera decennier. Ohälsan bland unga är en av de största skulderna vi bygger upp i landet, säger språkröret Gustav Fridolin.

ANNONS
|

Det går trögt för MP. Partiet balanserar nära riksdagsspärren i opinionsundersökningarna och språkrören Isabella Lövin och Gustav Fridolin har lägst förtroende bland ministrarna, enligt en färsk undersökning från Novus.

– Att ta ansvar i en politiskt väldigt svår tid påverkar förtroendet. Det här är en tid av motvind för humanistiska och gröna idéer. Men vi behövs mer än någonsin, säger Gustav Fridolin.

Och miljön blir givetvis även fortsättningsvis en viktig fråga för partiet, men nu kan GP berätta att den psykiska ohälsan bland unga seglar upp som en av partiets viktigaste frågor inför valet.

– Pressen unga känner och att unga mår så dåligt påverkar utbildningsresultat, framtidstro och i slutändan makten över sitt eget liv, säger Gustav Fridolin.

ANNONS

Ohälsan växer lavinartat

I december larmade Socialstyrelsen om att den psykiska ohälsan hos barn mellan 10 och 17 år har ökat med över 100 procent på tio år. Barn och unga som tidigt får psykiatriska diagnoser som depression och ångestsyndrom riskerar att vara sjuka länge. Risken för självmordsförsök och självmord ökar och det är svårare att tillgodogöra sig högre studier, enligt myndigheten.

MP menar att det här är orimligt i ett land som blir allt rikare och partistyrelsen vill att förslagen om hur trenden ska brytas skrivs in i partiets valmanifest.

Partiet vill se en uppgörelse mellan staten och Sveriges kommuner och landsting (SKL), öka de tidiga insatserna från barn- och mödravårdscentraler och socialtjänst och stärka första linjens psykiatri, där barn och unga som visar tidiga tecken på att må psykiskt dåligt tas emot.

– Det här innebär också att inte lika många ska behöva barn- och ungdomspsykiatrin, säger Gustav Fridolin.

LÄS MER:Larmar om ökad psykisk ohälsa bland unga

MP vill ge mer resurser till barn- och ungdomspsykiatrin (BUP) och skärpa vårdgarantin. Det första steget är att barn och unga ska få vänta i max 20 dagar på ett första besök och i max 30 dagar på återbesök för att på sikt göra barn- och ungdomspsykiatrin helt köfri.

ANNONS

– Vi behöver stärka elevhälsan som är den närmaste vården för unga. När elevhälsan ser att en elev mår sämre ska man göra upp om en tid och om tiden behövs samma dag ska det gå.

Idag är köerna till BUP långa. Inget landsting klarade förra året målet om att alla ska få hjälp inom 30 dagar, rapporterade SVT.

Hur rimligt är köfrihet med tanke på hur det ser ut i landstingen idag?

– Det kommer kräva miljardinvesteringar. Och det är anledningen till att vi har prioriterat upp det här, och att det är en valfråga i partistyrelsens förslag till valmanifest, i samma tyngd som några av våra miljöfrågor, säger Gustav Fridolin.

När Alliansen styrde fick BUP extrapengar baserat på om de lyckades ge de unga hjälp snabbt nog. Men 2015 tog regeringen bort prestationskravet. Sedan dess har också köerna vuxit, enligt SVT.

– Vi har investerat mer i BUP, men en gemensam ansats mellan stat och kommun saknas. Prestationskravet fungerade dåligt eftersom det ofta ledde till pinnjakt snarare än kvalitet. Men med en gemensam plan finns en helt annan möjlighet att nå effekt.

Varför har inte regeringen gjort mer för barn och ungas hälsa?

ANNONS

– Vi har stärkt ekonomin, det finns mer pengar till barn- och ungdomspsykiatrin nu. Men jag tycker ändå att det finns anledning att vara starkt självkritisk, säger Gustav Fridolin.

Fakta: Partistyrelsens förslag till MP:s valmanifest:

1) Bryta trenden med ökad ohälsa bland barn och unga. Vi vill steg för steg förverkliga en köfri barn- och ungdomspsykiatri.

2) Öka tidiga insatser från mödra- och barnavårdscentraler, socialtjänst och skola. Utsatta familjer ska alltid kunna erbjudas särskilt stöd och förebyggande insatser.

ANNONS