Unga lever ständigt med mobilen

ANNONS
|

Mobilföretagen visade i går upp flera nya telefoner lagom till telekommässan CommunicAsia i Singapore. Två av Sony Ericssons nya modeller vänder sig till ungdomar.

Det kommer även nya 3G-mobiler, bland annat Sony Ericsson K608, som kommer att knytas till operatören 3. Nokia släpper 6280, en 3G-mobil med 2-megapixelkamera.

På Sony Ericssons presskonferens i Stockholm berättade Erik Kruse från Ericsson consumer lab om en internationell undersökning där 23 000 unga har deltagit. Resultatet visar att mobilen tar mycket stor plats i unga människors liv.

- Sms används annorlunda än vi kunde förutse, säger Erik Kruse. Ungdomar skickar sms hela tiden, ofta till personer i samma rum. I klassrummet har sms ersatt skickandet av hemliga lappar.

ANNONS

Det finns större skillnader mellan könen än vad det finns mellan unga i olika länder. Tjejer sms:ar mer, medan killar föredrar att göra upp om viktiga saker med röstsamtal.

- Tjejer tycker det är spännande även att vänta på svar på sina sms.

Två minuter är den tid unga människor vill vänta på svar. Får de inget blir de oroliga och tar kontakt igen.

I länder där det finns en fast kostnad för obegränsat antal sms skickar ungdomar mycket fler meddelanden. Där är hundratals sms om dagen inget ovanligt.

- I Sverige har en del unga börjat se beroendet av mobilen som ett problem, säger Erik Kruse.

Två av de nya Sony Ericssonmodellerna är utvecklade efter ungas önskemål. Den vikbara Z520 lanseras som en tjejmobil, eller "för den modemedvetna" som det uttrycks i reklamen, där en rad läppstift i olika färger får symbolisera möjligheten att variera färg på skalet.

För de spelande killarna kommer S600, med samma fällknivsliknande design som S700. Den har försetts med särskilda spel-knappar för tvåhandsspel och det går att spela med skärmen horisontellt. S600 har också stereohögtalare.

På båda ungdomsmobilerna har antennen förvandlats till ett handtag som gör det lätt att fästa mobilen i remmar och halssnoddar.

ANNONS

De nya mobilerna kommer ut i affärerna under hösten. Priserna är inte satta.

ANNONS