Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

På onsdagen hölls nya häktningsförhandlingar mot de två kvinnor som misstänks för brott i samband med en 21-årig kvinnas död i Vetlanda för en månad sedan.
På onsdagen hölls nya häktningsförhandlingar mot de två kvinnor som misstänks för brott i samband med en 21-årig kvinnas död i Vetlanda för en månad sedan. Bild: Mikael Fritzon/TT

Unga kvinnor häktade för mord i Vetlanda

De två unga kvinnor som misstänks vara inblandade i en 21-årig kvinnas död i Vetlanda har nu häktats för mord.
Uppgifter från obduktionen har stärkt mordmisstankarna, enligt åklagaren Adam Rullman. Så mycket mer vill han inte säga, bland annat av hänsyn till anhöriga.

21-åringen försvann efter en utekväll i mitten av oktober. Kort därefter greps två bekanta till henne, i samma ålder. De häktades snart som misstänkta för människorov.

När 21-åringens kropp hittats, i ett skogsområde utanför Vetlanda, blev de två kvinnorna även misstänkta för mord och brott mot gravfrid.

På onsdagen häktades de av Eksjö tingsrätt även för de nya misstankarna.

Preliminära besked

Obduktionsresultatet är inte klart än, men de preliminära resultaten har gett ytterligare stöd för mordmisstankarna, enligt kammaråklagare Adam Rullman.

– Det har inte kommit något slutligt utlåtande från Rättsmedicinalverket. Men självklart får vi ju underhandsinformation och preliminära besked, säger Adam Rullman till TT.

– De beskeden stödjer misstankarna om mord.

De misstänkta nekar dock till brott.

– Det är uppenbart att skäl för fortsatt häktning saknas, sade advokat Maria Birkhammar, som försvarar en 20-årig kvinna, vid häktningsförhandlingen.

Men tingsrätten gick på åklagarens linje och häktade kvinnorna i ytterligare fyra veckor.

Teori om brottsplatsen

Åklagaren vill just nu inte säga så mycket om utredningen.

– Vi har absolut en teori om vad som utgör den huvudsakliga brottsplatsen. Men det är inte färdigutrett, säger Adam Rullman.

– Det skulle vara väldigt olyckligt om vi går ut och slår fast något innan det är utrett. Dels för utredningen, men dels också för anhöriga. Vi vill inte att de ska nås av information på annat sätt än att polisen berättar det för dem, säger Adam Rullman.

Den 21-åriga kvinnans död har blivit mycket uppmärksammad.

– Det är rätt mycket omständigheter som florerar medialt, där en del kanske stämmer och en del kanske inte stämmer, säger Adam Rullman.

Ingen mer misstänkt

Vissa saker kunde vara bra att klarlägga, anser åklagaren. Men han framhåller att det måste vägas mot den skada det kunde innebära för utredningen och de anhöriga.

De anhörigas målsägandebiträde, advokat Uno Karlsson, vill inte kommentera brottsutredningen innan ett åtal eventuellt läggs fram.

Det finns, enligt åklagaren, inget som pekar på att någon annan än de häktade kvinnorna skulle vara inblandade i de aktuella brotten.

Fakta: Detta har hänt

Lördag 15 oktober: Den 21-åriga kvinnan är på en restaurang i centrala Vetlanda och lämnar den vid midnatt.

Söndag 16 oktober: Vid 02-tiden på natten ringer hon sin pojkvän och vid 04 kopplas hennes telefon upp mot en mobilmast norr om Vetlanda. Grannar säger sig höra smällar från en av de nu misstänkta kvinnornas lägenhet.

Måndag 17 oktober: Två kvinnor i 20-årsåldern tas in till förhör och anhålls sedan skäligen misstänkta för människorov, den lägre misstankegraden.

Torsdag 20 oktober: Misstankarna har stärkts mot kvinnorna, som häktas på sannolika skäl misstänkta för människorov.

Fredag 21 oktober: Den regionala särskilda händelsen och den stora sökinsatsen efter 21-åringen avslutas.

Onsdag 2 november: Polisen hittar 21-åringen död i ett skogsområde sydost om Vetlanda. Tidigare samma dag har de misstänkta kvinnorna omhäktats.

Måndag 7 november: Brottsrubriceringen utökas till att även omfatta mord och gravfridsbrott.

Tisdag 8 november: De båda häktade kvinnorna har delgivits de nya misstankarna och förhörts på nytt. De nekar fortsatt till brott.

Tisdag 15 november: Åklagaren skickar in en framställan om förlängd åtalstid, som inkluderar de nya misstankarna.

Onsdag 16 november: De två kvinnorna omhäktas i fyra veckor av Eksjö tingsrätt. Båda är, enligt tingsrätten, på sannolika skäl misstänkta för mord, människorov och brott mot gravfriden.