Enligt Sofia Rydgren Stale, andre vice ordförande på Läkarförbundet, förekommer trakasserier fortfarande i branschen.
Enligt Sofia Rydgren Stale, andre vice ordförande på Läkarförbundet, förekommer trakasserier fortfarande i branschen.

Unga kvinnliga läkare vittnar om trakasserier

Skämt med sexuella anspelningar. Äldre väletablerade läkare som trakasserar yngre kollegor. Det är några av de händelser som kvinnliga läkare berättade om under metoo-uppropet #utantystnadsplikt. Nu vittnar nyexaminerade kvinnliga läkare om liknande upplevelser.

ANNONS
|

Det har snart gått ett och ett halvt år sedan 10400 svenska kvinnliga läkare och läkarstudenter skrev under uppropet #utantystnadsplikt och slog larm om trakasserier inom vården.

Enligt Sofia Rydgren Stale, andre vice ordförande på Läkarförbundet, förekommer problemen fortfarande i branschen.

- Det är mycket kommentarer om vikt, utseende och om hur man är klädd, säger Sofia Rydgren Stale.

ANNONS

Är i beroendeställning

Läkarförbundet har skickat ut en enkät till 415 läkare som nyss har tagit examen, varav 47 procent svarade. Bland dem uppger nära en fjärdedel att de har särbehandlats negativt, av handledare eller lärare under sin studietid, på grund av sitt kön.

I enkäten har de nyexaminerade läkarna fått beskriva situationer som har uppstått. Där berättar bland annat en läkarstudent hur en manlig handledare på en klinik sade "damerna först, så jag kan kolla in dig bakifrån".

- Som student eller yngre kollega är man i beroendeställning. Som läkarstudent är det handledarna som skriver under på att man har en godkänd placering och har fullgjort de praktiska momenten som krävs. Den strukturen skapar emellanåt risk för den här typen av beteende, säger Sofia Rydgren Stale.

"Tagit hennes oskuld"

Hon berättar om en av de situationer som uppstod när hon själv var ung läkarstudent. Tillsammans med en äldre manlig läkarkollega, som var hennes instruktör för dagen, genomförde hon en elkonvertering för att behandla förmaksflimmer.

- Efteråt kom jag och den äldre manlige kollegan in ett fullt fikarum och han deklarerade tydligt för alla att "nu har jag tagit hennes oskuld". Jag tror att det var menat som ett skämt, men han skämtade på min bekostnad och skämtet hade en väldigt tydlig sexuell laddning. Alla i fikarummet förstod ju att det inte hade hänt någon sexuell aktivitet, men jag tyckte ändå att det var väldigt obehagligt.

ANNONS

- I efterhand kan jag fundera över varför jag inte sade ifrån eller agerade. Men det är ofta så man gör, man lägger skulden på sig själv och funderar på hur man borde bete sig annorlunda, när det egentligen är den manliga kollegan som behöver ta ansvar för sitt beteende, säger Sofia Rydgren Stale.

Ska vara nolltolerans

TT: Har något förändrats sedan #utantystnadsplikt?

- Jag tror att det finns en ökad medvetenhet och man har gjort uppföljningar som visar att många upplever att situationen har blivit bättre sedan metoo. Men även om det sker en förbättring måste vi ha ambitionen att det ska vara nolltolerans för den här typen av beteende. Man ska inte behöva utsättas för det, säger Sofia Rydgren Stale.

Hon tycker att arbetsgivaren har ett stort ansvar och kan förbättra situationen genom att jobba med kulturen på arbetsplatsen, se till att cheferna är medvetna om problematiken och sätta upp regler för vad som gäller på arbetsplatsen.

ANNONS

- Man behöver också agera om det sker något på arbetsplatsen som är oacceptabelt.

TT

Fakta: Trakasserier inom vården

Under hösten 2017 skrev 10400 kvinnliga läkare och läkarstudenter under uppropet #utantystnadsplikt. I många av de vittnesmål som framkom under uppropet rörde det sig om fall där väletablerade och äldre manliga läkare hade trakasserat eller antastat yngre kvinnliga kollegor.

I november 2017 gjorde branschtidningen "Framtidens karriär – Läkare" en undersökning bland 1353 slumpmässigt utvalda kvinnliga läkare. Bland dem uppgav 40 procent att de i sitt arbete eller under sin tid som läkarstudent hade blivit utsatta för sexuella trakasserier eller sexuella övergrepp. Bland dem hade 50 procent utsatts av en chef eller överordnad kollega och 54 procent hade blivit utsatta av en patient.

Sedan 2013 har Läkarförbundet skickat ut en enkät till nyexaminerade läkare. I år skickades enkäten ut till 415 personer och 47 procent av dem svarade. För första gången innehöll enkäten frågan utifall om läkarstudenten under studietiden blivit negativt särbehandlade på grund av sitt kön. Nästan en fjärdedel svarade att de hade råkat ut för detta.

Källa: Läkarförbundet, "Framtidens karriär – Läkare"

ANNONS