Unga förlorar förtroende för politiska partier

Det politiska engagemanget ökar bland unga – men förtroendet för de politiska partierna är lågt. Förtroendet för polisen är däremot högt.

ANNONS
|

Analysföretaget Ungdomsbarometern har frågat människor i åldrarna 15–24 år om deras syn på samhället. Undersökningen visar att det politiska intresset har ökat de senaste åren. Andelen som anger att de har stort intresse för politik och samhällsutveckling ligger nu på 42 procent, jämfört med 28 procent för 14 år sedan.

"Mer synliga"

Även valdeltagandet bland människor i åldern 18-24 år har ökat, från 69,9 procent 2002 till 81,3 procent 2014. Men bara tre procent av de svarande uppgav att de hade mycket stort förtroende för politiska partier.

- Jag tror att vi måste bli mer synliga, och visa vad vi har åstadkommit, säger Philip Botström, förbundsordförande för Sveriges socialdemokratiska ungdomsförbund (SSU).

ANNONS

Genom att möta unga på skolor och andra plattformar försöker SSU, precis som andra förbund, skapa engagemang för sina frågor.

Men en del skolor och universitet stänger ute ungdomsförbunden, berättar Philip Botström.

- Det gör det svårt att rekrytera, skapa engagemang och entusiasmera, säger han.

Trög process

Även Moderaternas ungdomsförbund (MUF) ser problem med att de inte släpps in i skolor och på andra platser.

- Vi måste kunna synas på plattformar där unga rör sig, säger Benjamin Dousa, förbundsordförande för MUF.

Han tror att många unga ser politiken som en trög och seg process, och att den därför förlorar i förtroende.

- Oftast när unga kommer i kontakt med politik handlar det också om problem och hinder, inte möjligheter, säger Benjamin Dousa.

ANNONS

Ungdomsbarometern visar att det är fler som anser sig stå den borgerliga alliansen nära eller hyfsat nära än de som anser sig stå nära de rödgröna partierna. Andelen är 55 respektive 51 procent. Det största partiet bland de tillfrågade är Moderaterna.

Stort förtroende

Nästan hälften av de tillfrågade säger att de inte tror att politikerna kan lösa de problem som finns i Sverige. Lägst förtroende har de unga för politiska partier och arbetsförmedlingen, medan banker, sjukvården och skolan hamnar högt upp. Högst förtroende har de för polisen.

- Även om man ska vara försiktig med att tolka resultatet av olika mätningar så är det klart att det ju är jätteviktigt att ungdomar har stort förtroende för oss, säger rikspolischef Dan Eliasson.

Det är generellt sett viktigt för polisen att allmänheten har ett högt förtroende för den för att människor ska vilja anmäla och vittna om brott. Men när det gäller just ungdomar tillkommer ytterligare en aspekt.

- Det är ju från den gruppen vi vill rekrytera våra framtida anställda, säger Dan Eliasson.

ANNONS
TT

Fakta: Ungdomsbarometern

Ungdomsbarometern är en studie som genomförts årligen sedan 1991 med 15000 till 20000 respondenter mellan 15 och 24 år. Den senaste studien gjordes i oktober 2016 och bygger på 16000 intervjuer.

Källa: Ungdomsbarometern

ANNONS