Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt GP
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut
Att andelen muslimska ungdomar ökat i Sverige kan inte förklara den minskade alkoholkonsumtionen bland unga, visar ny forskning från Lunds universitet.

Unga dricker allt mindre - forskare vet inte varför

Ungdomar med bakgrund i Mellanöstern har inte blivit så många i Sverige att det kan förklara den minskade alkoholkonsumtionen, visar ny forskning. De är helt enkelt för få för att göra avtryck i statistiken.

Alkoholkonsumtionen bland unga har minskat stadigt de senaste åren. Varför det är så är vet man inte riktigt, men flera tänkbara orsaker har diskuterats, till exempel tv-spel, större föräldrakontroll och att bland annat muslimer och deras barn inte dricker alkohol i samma utsträckning som övriga befolkningen.

-Nykterhetsrörelsen upplever att de fått in allt fler ungdomar i deras organisationer, och många kommer ifrån länder med muslimsk majoritetsbefolkning, säger Dan-Erik Andersson, lektor på Centrum för Mellanösternstudier vid Lunds universitet.

Syns inget samband

Forskarna har tittat på befolkningsstatistik från SCB, och sedan jämfört den med Centralförbundet för alkohol och narkotikaupplysnings undersökningar om ungdomarnas alkoholvanor. Slutsatsen är att det inte syns något samband.

-De är helt enkelt för få för att slå igenom på det totala. Att svenska ungdomar dricker mindre alkohol har andra förklaringar, säger Andersson, som genomfört studien tillsammans med forskaren Johan Svensson på Karolinska institutet.

Antalet ungdomar med bakgrund i främst Mellanöstern ökade från en procent 1990 till ungefär fem procent 2012, samtidigt har den totala andelen ungdomar i landet som inte dricker stigit från 20 till 40 procent.

Kan påverka ändå

Men även om de aktuella ungdomarna inte kan påverka siffrorna sett till deras faktiska antal, kan de ändå ha haft betydelse för konsumtionen.

-Grupptrycksfaktorn är också en sådan sak som skulle kunna tala för att det finns en inverkan. Vi ska gå vidare och söka mer forskningsmedel för att undersöka om det finns en påverkan på orter där det finns många ungdomar med bakgrund i Mellanöstern, säger Andersson.