Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer
1/3

Ung person dog på behandlingshem

I våras hittades hittades en ung person död i sitt rum på ett behandlingshem i Småland. Personalen var osäkra på vem som skulle meddela närstående om dödsfallet. Resultatet blev att de anhöriga fick läsa om det på Facebook nästa dag. Det framgår av en Lex Maria-anmälan som har inkommit till Inspektionen för vård och omsorg.

Tidigare i år inträffade ett plötsligt dödsfall på ett behandlingshem i Småland. När personalen gjorde en tillsyn av patienterna på kvällen öppnade inte personen, som var i 20-årsåldern, sin dörr.

Personalen knackade, men fick inget svar. Då låstes dörren upp och personen påträffades livlös på golvet. 

Övrig personal på behandlingshemmet larmades till platsen och hjärt- och lungräddning påbörjades. Samtidigt kontaktas 112 och ambulans var på plats efter 15 minuter.

Efter 40 minuters återupplivningsförsök tog ambulanspersonalen beslut om att tillkalla jourläkare som kom dit och förklarade personen avliden. 

Fick dödsbudet via Facebook

Enligt Lex Maria-anmälan rådde det därefter oklarhet om vem som skulle meddela närstående om dödsfallet. Av någon anledning kontaktades heller inte polisen. 

På grund av detta fick personens anhöriga ingen information om vad som hade inträffat. Istället läste de om dödsfallet på Facebook dagen efter. 

Den avlidna personens anhöriga ringde till behandlingshemmet, men personalen hänvisade då till att de hade sekretess, vilket enligt anmälan visade sig vara felaktigt. 

Det inträffade har nu anmälts till Inspektionen för vård och omsorg som en händelse som medfört allvarlig vårdskada.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.