Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Hej

Hej

1/11

Ung man erkänner att han dödat Albin, 16

Sextonåriga Albin hittades död vid en bäck i Halmstad för drygt tre år sedan. Tidigare i veckan kom genombrottet i utredningen - en man i 20-årsåldern anhölls misstänkt för mordet. Under häktningsförhandlingen på torsdagen erkände mannen att han dödat Albin, skriver Hallandsposten. Nu har mannen häktats.

I maj 2014 hittades Albin död vid en bäck nära Frennarp i Halmstad. Till en början trodde polisen att det rörde sig om en olyckshändelse. Men den rättsmedicinska undersökningen visade något annat – han hade blivit mördad.

Tidigare i veckan kom ett stort genombrott i utredningen - en man i 20-årsåldern anhölls misstänkt för mordet.
– Det var ett odramatiskt gripande som skedde i Halmstad och det som ledde fram till gripandet var både nya uppgifter och en genomgång av ärendet i sin helhet, säger Cecilia Bergstén till Hallandsposten. 
Nu har han begärts häktad misstänkt för mordet. Mannen är på sannolika skäl misstänkt, vilket är den högre misstankegraden.

Mannen har tidigare figurerat i utredningen.
– Han har blivit förhörd tidigare, men inte som misstänkt, säger Cecilia Bergstén .

LÄS MER: En anhållen för mordet på Albin, 16

LÄS MER: Död pojke i bäck kan ha mördats

"Polisen gjorde stora missar"

I häktningsframställan framgår det att mordet misstänks ha begåtts mellan den nionde och tionde maj 2014.

Albins mamma, Malin Einarson, har tidigare uttryckt besvikelse över att polisen inledningsvis misstog händelsen för en olycka, vilket kan ha gett eventuella gärningsmän ett försprång.
– Polisen gjorde stora missar i början. Avspärrningarna hävdes alldeles för fort och det var mycket som inte gjordes rätt, har hon tidigare sagt till Hallandsposten.

Häktningsförhandlingen startade klockan 13 i Halmstads tingsrätt. Då kom mannen in i salen, gömd under en gul filt, skriver Hallandsposten.

När häktningsförhandlingen startat ska mannen ha erkänt att han dödat Albin. Däremot ska han förneka att han hade uppsåt att döda. Han erkänner grov misshandel och vållande till annans död, skriver Hallandsposten.

Albin och mannen i 20-årsåldern var bekanta med varandra.

Livsfarligt våld

Enligt åklagaren har 20-åringen utövat livsfarligt våld mot Albin Einarsen och sedan lämnat platsen, väl medveten om riskerna som fanns med det. När 20-åringen lämnade platsen ska Albin också ha legat med huvudet i bäcken.
Under häktningsförhandlingen framkom också uppgifter om att 20-åringen ska ha strypt Albin, alternativt använt något tillhygge – eller kanske till och med både och, skriver HP.

Mannen är tidigare dömd för misshandel. Sommaren 2012 dömdes han till ungdomsvård efter att ha dragit omkull och satt sitt knä i magen på en tre år yngre skolkamrat. I en utredning som gjordes då framkommer det att mannen hade ett destruktivt och utagerande beteende, skriver HP.

Strax efter klockan två kom beslutet - mannen häktas på sannolika skäl misstänkt för mord. Mannen beläggs med restriktioner och ska också genomgå en rättspsykiatrisk undersökning.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.