En ung kvinna misstänks för mordet på en 17-årig pojke i Norrköping den 20 december i fjol. Bild från polisens förundersökning.
En ung kvinna misstänks för mordet på en 17-årig pojke i Norrköping den 20 december i fjol. Bild från polisens förundersökning. Bild: Polisen

Ung kvinna misstänks för brutalt gängmord

I skuggan av mer mediala gängkrig har en våldsam konflikt rasat i Norrköping. Fiendelistor har väglett torpeder som skjutit, sprängt och anlagt bränder.
På onsdagen inleddes rättegången mot en ung kvinna misstänkt för att ha skjutit ihjäl en pojke med flera skott i huvudet.

ANNONS

Den 20 december i fjol sköts en 17-årig pojke till döds på öppen gata i Norrköping. Han befann sig vid spårvagnshållplatsen i stadsdelen Marielund för att sälja ett par hörlurar.

När kvinnan som svarat på hans annons kommer fram plockar hon enligt åtalet fram en pistol och skjuter honom i ansiktet från nära håll.

Mordet sker inför ett stort antal chockade vittnen. Två veckor senare grips en 19-årig kvinna hemmahörande i Gävle. Hon ler självsäkert in i kameran när polisen tar hennes bild.

I hennes hem hittas en hörlurskartong med samma serienummer som den offret lagt ut till försäljning. Det sista meddelandet dem emellan skickas bara sekunder innan skottet brinner av. Hennes resa till mordplatsen fångas av spårvagnens övervakningskamera.

ANNONS

Fiendelistor

I en beslagtagen telefon hittar polisen en lista över "ovänner" som sprids av det man kallar Kalonätverket med bas i stadsdelarna Hageby och Navestad. Där finns namn och adresser, inklusive detaljer om våningsplan och dörr, till personer kopplade till ett rivaliserande nätverk med bas i Marielund.

Överst finns den mördade 17-åringen som beskrivs som deras "youngish" (yngling, reds. anm.). Enligt polisen har samtliga personer på listan utsatts för grova brott.

– Under 2023 och 2024 har det inträffat ett stort antal allvarliga händelser i Norrköping med bomber, skjutningar, mord och mordförsök, säger kammaråklagare Anna Hjorth under sin sakframställan.

Den nu 20-åriga kvinnan åtalas utöver mordet för mordförsök för en skjutning mot en lägenhet där en annan person på listan bor.

Även motståndarsidan har en lista över fiender, varav en skjuts ihjäl den 27 november 2023.

Två medåtalade

Sedan i maj förra året har det enligt åklagaren skett ett 20-tal våldsdåd och försök, inklusive skjutningar, sprängningar, människorov, och försök till mordbrand, kopplat till konflikten.

Rättegången har av säkerhetsskäl flyttats till Stockholms tingsrätt.

Den i dag 20-åriga kvinnan erkänner genom sin advokat Viktor Banke att det var hon som avlossade skott genom lägenhetsdörren, men nekar till mordförsök.

Hon nekar även till mord och hävdar också att hon stämde träff med 17-åringen och befann sig på platsen, men att någon annan sköt.

ANNONS

Utöver henne står en 16-årig pojke och en 24-årig man åtalade för mordförsök och grovt vapenbrott.

Avspärrningar efter mordet den 20 december. Arkivbild.
Avspärrningar efter mordet den 20 december. Arkivbild. Bild: Niklas Luks/TT
Den 27 november förra året sköts en 22-årig man ihjäl på en restaurang i Norrköping. Mannen kan enligt polis och åklagare knytas till Kalonätverket. Arkivbild.
Den 27 november förra året sköts en 22-årig man ihjäl på en restaurang i Norrköping. Mannen kan enligt polis och åklagare knytas till Kalonätverket. Arkivbild. Bild: Magnus Andersson/TT

Fakta: Flera dåd på kort tid

Målet rör flera våldsdåd hösten och vintern 2023 som kopplas till konflikten mellan det så kallade Kalonätverket med bas i Hageby/Navestad och ett nätverk med bas i stadsdelen Marielund.

15 november: Flera skott avlossas mot en lägenhetsdörr. Åtta personer befinner sig i bostaden, däribland barn och en ung man vars namn finns på Kalonätverkets fiendelista. Kvinnan och den 24-årige mannen står åtalade.

16 november: Skott avlossas mot en lägenhetsdörr i en annan del av stan. Fem personer befinner sig i lägenheten, där en ung man vars namn finns på samma lista står skriven. Mannen och den 16-årige pojken står åtalade.

27 november: En 22-årig man skjuts ihjäl på en restaurang i Norrköping. Offret misstänks för inblandning i skjutningarna den 15 och 16 november och knyts av polisen till Kalonätverket.

18 december: Fyra maskerade personer försöker ta sig in i ett lägenhetshus där en person på fiendelistan står skriven genom att slå en tegelsten genom porten. Samma dag ringer en ung kvinna på hos en familj vars son nyligen blivit frigiven efter att ha varit frihetsberövad för mordet den 27 november.

20 december: En 17-årig pojke skjuts ihjäl på öppen gata i Marielund. Pojkens namn finns med på Kalonätverkets fiendelista.

ANNONS