Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Undantag för begravningar: Max 20 personer får delta

Nästa vecka får max åtta personer samlas vid allmänna sammankomster. Men regeringen gör ett undantag från regeln: 20 personer får delta vid begravningar. Både Göteborgs moské och Svenska kyrkan ser positivt på regeringens besked.

Nästa vecka blir det förbjudet att anordna allmänna sammankomster och offentliga tillställningar med fler än åtta deltagare.

Med ett undantag.

Under fredagseftermiddagen meddelade inrikesminister Mikael Damberg och kultur- och demokratiminister Amanda Lind att det kommer att vara tillåten med 20 deltagare vid begravningar.

– Det innebär att det blir möjligt att hålla begravningsgudstjänster, urnsättningar och motsvarande sammankomster med maximalt tjugo deltagare, säger Mikael Damberg.

Enligt Amanda Lind är undantaget tillämpligt oavsett vilken trosinriktning det är frågan om. Hon säger också att begravningsverksamheten i Sverige har fungerat ”mycket bra” under pandemin.

– Regeringen bedömer att den klarar sitt uppdrag väl i hela landet. Att närstående ska få ett värdigt avsked av anhöriga har påpekats av flera remissinsatser.

LÄS MER: 49 155 i publiken – mitt i pandemin

Kyrkan: ”Känner enorm lättnad”

Svenska kyrkan ser positivt på regeringens besked.

– Jag känner en enorm lättnad och tacksamhet att Svenska kyrkan har fått gehör för synpunkterna. Beslutet innebär att en redan svår situation kan hanteras på ett mer mänskligt sätt, säger Susanne Rappmann, biskop i Göteborgs stift.

Biskop Susanne Rappmann
Biskop Susanne Rappmann är Göteborgs stifts 24:e biskop. Bild: Anders Ylander

Hon berättar att begravningarna som har hållits under året har varit begränsade på grund av reserestriktioner och uppmaningar om att äldre inte ska träffa andra. Man har i vissa fall kunnat delta på distans eller hållit ceremonier utomhus.

– Det har utformats nya sätt att ta sig an den här processen med sorg och vi har hela tiden försökt möta människor i sorg genom begravningen för vi vet att det är viktigt med värdiga avsked.

Enligt Susanne Rappmann handlar det om 20 deltagare exklusive personal.

– Det förutsätter att man har en lokal stor nog för att vara 20 personer och att det genomförs på ett smittsäkert sätt. Vi ska inte bidra till ökad smittspridning.

LÄS MER: De religiösa samfunden har en svår tid under coronakrisen

Moskén: ”Ska inte behöva välja bort anhöriga”

Även Göteborgs moské tycker att regeringens undantag från åtta personers-regeln är rimligt.

– Vi tycker inte att det är rimligt att man begränsar till åtta personer på en begravning. Man ska inte behöva stå inför omöjliga val att välja bort anhöriga som vill ta farväl vid en begravning, säger Mohammad El-Alti, presstalesman för moskéns förening.

Han berättar att begravningarna som moskén håller i anordnas utomhus och deltagarna håller avstånd för att minska risken för smittspridning.

– Att få ta farväl är oerhört viktigt förstås. Nu i coronatider har en hel del undvikit social närhet och även om man längtar efter sina anhöriga så har man valt att inte vara där på grund av smittrisken. Dör den personen så är det extra viktigt att få vara med och ta farväl, säger Mohammad El-Alti.

Judiska församlingen begränsar begravningarna

Niclas Davin är verksamhetschef i Judiska församlingen i Göteborg och han berättar att de försöker vara så få som möjligt under begravningar, även om de kommer att tillåtas vara upp till 20 personer framöver.

– Vi har varit ett fåtal och ska inte ha varit så många som 20 personer vid några tillfällen. Vi har anpassat oss och begränsat begravningarna mycket och haft kanske under tio personer, bara de absolut närmsta sörjande och begravningsförättare, säger han.

Man har även låtit anhöriga som inte är på plats vara med via digital länk.

– Det är tufft för många familjer och det är bra att möjligheten finns men vi tar coronapandemin på fullaste allvar, säger Niclas Davin.

LÄS MER: De konverterade till en ny religion mitt i livet

LÄS MER: Ministern: Handla inte om trängsel inte går att undvika

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.