Allt fler väljer bort fjädrarna. Arkivbild.
Allt fler väljer bort fjädrarna. Arkivbild.

Ulltussar tar fjädrarnas plats i påsk

Färgglada fjädrar hör påsken till? Eller? Nu väljer allt fler att ersätta påskfjädrarna med färgglada ulltussar.

ANNONS
|

Sedan Djurens rätt larmat om att kalkoner plockas levande för att vi ska få påskfint har många sett sig om efter alternativ. I år väljer bland annat Södertälje, Sotenäs och Växjö kommun att påskpynta med ull i stället för fjädrar. Privatpersoner har hört av sig till fårägare för att göra egna påsktussar.

- Det är jätteroligt! På flera sätt, fjädrarna importeras, men ullen är definitivt svensk, säger Claudia Dillman, ullansvarig på Svenska fåravelsförbundet.

ANNONS

Ulltussarna dök först upp i värmländska Kil för tio år sedan där man använde dem som utsmyckning vid den årliga fårfesten och inte alls som påskpynt. I år har intresset för ulltussar i påskriset formligen exploderat.

- Det fanns visst intresse förra året, men i år är det större än någonsin, säger Clauda Dillman.

En som fastnat för det fluffiga påskpyntet är Henrietta Winell som säljer färgglada ulltussar i sin garnbutik i Karlskrona. Hon började förra året och nu får hon beställningar från hela landet.

- Folk hör av sig från norr till söder, det är jättekul att så många vill ha den här produkten, säger hon till Sydöstran.

Ulltussarna är miljövänliga, behöver inte importeras och kommer från djur som har det bra. Finns det inga nackdelar? Möjligen att de inte bara är populära bland människor, utan även bland fåglar.

ANNONS

- Fast då blir det färgglada fågelbon och det är väl trevligt, säger Henrietta Winell.

TT

ANNONS