Erik Ullenhag (FP) och Jimmie Åkesson (SD) debatterade i Borås.
Erik Ullenhag (FP) och Jimmie Åkesson (SD) debatterade i Borås.

Ullenhag och Åkesson i hätsk debatt

ANNONS
|

Intresset för debatten mellan Erik Ullenhag (FP) och Jimmie Åkesson (SD) var stort och aulan på högskolan fylldes snabbt. Flera av de som tänkt lyssna fick vända i dörren. Några som lyckades komma in var Isabella Rucinski och Linnea Andersson som var förväntansfulla inför debatten.

– Jag vill se att Åkesson tar ansvar för något, så fort det hänt något negativt inom partiet säger han bara att han inte vet något, sa Isabella Rucinski.

– Jag är inte så insatt, men det ska bli spännande, sa Linnea Andersson.

Hätskt

Debatten var indelad i tre ämnen, migration, integration och rasism. Dessa ämnen ledde till en hätsk debatt mellan Erik Ullenhag och Jimmie Åkesson.

ANNONS

– Syftet är att de som kommer till Sverige inte ska bli en belastning för samhället, sa Jimmie Åkesson när migrationen debatterades.

Efter det började Erik Ullenhag gå hårt åt Jimmie Åkesson när han beskyllde honom för att mest prata siffror när det handlar om människor.

– Bakom varje siffra finns det en riktig människa, det måste vi komma ihåg, sa Ullenhag.

Efter detta ville Åkesson ha ett svar av Ullenhag om han såg ett tak för hur mycket invandring Sverige ska ha.

– För mig är det viktigt att fler länder tar ansvar. Jag tycker att det är magstarkt att säga att vi inte kan ta emot dem vi tar in när vi är ett av de rikaste länderna i Europa, svarade Ullenhag.

Kostar

En annan fråga de var oense om var huruvida invandringen till Sverige var lönsam eller inte.

– Det kostar pengar nu, men på längre sikt är det bra för ett land att ta emot flyktingar, sa Ullenhag.

Varpå Åkesson replikerade att det inte fanns några bevis på att invandring var lönsamt långsiktigt.

– Vi har kommit långt när Ullenhag erkänner att asylinvandring är en stor kostnad på kort sikt, det har ni inte gjort innan. Nu är det nya att det skulle vara en vinst på lång sikt, men det går inte att påvisa det.

ANNONS

– Men hur kommer det sig att Tyskland som tagit emot så mycket flyktingar och Sverige är några av de starkaste länderna ekonomiskt? svarade Erik Ullenhag.

När nästa ämne integrationen i Sverige debatterades fick Jimmie Åkesson frågan av moderatorn, vad Sverigedemokraterna vill göra för integrationen.

– Att vårt parti växer är ett bevis på en misslyckad politik. Vi vill begränsa invandringen för att ta tag i integrationen, tar man tag i det behövs ingen integrationspolitik. Det finns ingen enskild reform som kan lösa det här långsiktigt.

Rasism

När sista ämnet, rasism, stod på agendan fick Jimmie Åkesson frågan om vilket ansvar han som partiledare har när medlemmar i partiet beter sig rasistiskt.

– Jag har ansvar för mitt parti givetvis. Men jag tycker inte att det är rättvist att säga att de är representativa för hela partiet.

Ullenhag fick frågan om Sverige är strukturellt rasistiskt.

– Nej, det tycker jag inte. Vi har något vi ska vara rädda om, det finns en bred uppslutning kring uppfattningen att vi ska behandla alla lika, svarade han.

ANNONS