Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/4

Ulf Kristersson: S som i smutskastningspartiet

Ulf Kristersson är redo att kompromissa i en borgerlig regering efter 2022 – men utan att sälja ut Moderaternas politik.
Han går samtidigt till attack på Stefan Löfven och Socialdemokraterna, som han menar angriper sina motståndare i brist på politiska svar.
– Det är S som i smutskastningspartiet, säger Kristersson i tal på Sverigemötet.

För andra året i rad tvingar coronapandemin Moderaterna att genomföra sin samling för politiker över hela landet, Sverigemötet, i digital form. Till årets evenemang har 1900 personer från kommuner, regioner och riksnivå anmält sig.

Partiledaren Ulf Kristersson angrep i sitt tal Socialdemokraterna, som den senaste tiden gått hårt åt Moderaterna i fråga om Sverigedemokraterna.

Varnat för Ungern

Statsminister Stefan Löfven (S) har bland annat varnat för att ta in SD i den politiska värmen och pekat på hur demokratin försämrats i Ungern, som är ett av de länder som SD-företrädare har lyft fram som förebilder.

Ulf Kristersson slog fast att han är redo att kompromissa i ett framtida regeringssamarbete för att få saker gjorda – men utan att sälja ut M:s politik till SD.

– Bara för att Stefan Löfven sålde ut sin politiska övertygelse för maktens skull så tror han att alla andra är likadana. Genom sig själv känner man andra brukar det heta. Jag vill bilda nästa regering för att genomföra politik som vi verkligen tror på.

Moderatledaren menade också att den smutskastning S sysslar med är ett tecken på desperation, då allt färre svenskar tycker att dagens regering gör ett bra jobb.

– De gör så här för att väldigt få tycker att Sverige är ett bättre land i dag än när Stefan Löfven tog över för sju år sedan. Problemen är stora men väljarnas förtroende är litet.

Arbetslinje och bidragstak

Enligt Ulf Kristersson kommer den borgerliga regering som han vill bilda med Kristdemokraterna efter valet att fokusera på fem stora frågor.

Först på listan står att återupprätta arbetslinjen, som var det stora projektet för alliansregeringen som leddes av Fredrik Reinfeldt (M) 2006-2014, enligt Kristersson. I detta väger han bland annat in att införa ett bidragstak, sänka skatter och att arbeta för starka offentliga finanser. Men han vill också se en stram invandringspolitik, mobilisering mot kriminella gäng, ambitiösa klimatmål och en stärkt försvars- utrikes- och säkerhetspolitik.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.