Ulf Kristersson ger upp: Ser inga förutsättningar

Moderaternas partiledare Ulf Kristersson ger upp försöken att bilda en ny regering.
– Jag ser helt enkelt inga parlamentariska förutsättningar, säger han.

ANNONS
|

Sedan det stod klart att Jennie Nilsson, tidigare landsbygdsminister, avgår och återtar sin riksdagsplats för Socialdemokraterna, och att Helena Lindahl (C) kommer att rösta som sin partigrupp har det sett mörkt ut för Ulf Kristersson (M) att lyckas få till ett regeringsunderlag.

Och det konstaterar han nu själv.

– Med de försök vi har gjort vet jag nu att jag har 175 mandat emot mig, säger Kristersson.

– Det finns inget skäl för mig att fortsätta. Matematiken avgör.

Bollar tillbaka till talmannen

Under de två dagar som gått sedan Ulf Kristersson fick uppdraget att sondera för en ny regering har Kristersson tillsammans med Ebba Busch (KD) fört samtal med Liberalerna och Sverigedemokraterna.

ANNONS

Bland de sakpolitiska frågor de fyra partierna har diskuterat finns kriminalpolitik, skatter, migration och integration samt klimat och energi.

Han menar att samtalen har varit givande för arbetet framåt mot valet 2022.

– Det är min bestämda uppfattning att det finns gemenskap som ger förutsättningar för en ny regering, säger han och riktar ett tack till L och SD för konstruktiva samtal.

Under pressträffen tillbakavisade Kristersson uppgifter från Centerpartiet om att de två partierna endast haft mejlkontakt sedan hon utsågs till sonderingsperson.

– Självklart har jag haft kontakt med Annie Lööf, säger han.

Men det dementerade Annie Lööf på Twitter en stund senare: ”Jag är förvånad över att Ulf Kristersson inte ens tagit kontakt med mig under sitt sonderingsuppdrag för att hitta möjliga vägar framåt. Så mycket för ”samtala med alla”.”

Kan bli extraval

Det var i tisdags som Ulf Kristersson fick uppdrag att försöka sondera för sina möjligheter att röstas fram som nästa statsminister.

Nu går bollen tillbaka till Andreas Norlén som har möjligheten att initiera fyra statsministeromröstningar. Misslyckas alla blir det automatiskt ett extraval. Det är också Norlén som avgör om han tycker att riksdagen ska rösta om Kristersson, trots M-ledarens besked.

Mycket talar för att Stefan Löfven (S), som röstades ned som statsminister förra måndagen och nu leder en övergångsregering, blir den som Norlén vill pröva härnäst.

ANNONS
comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS