Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/3

Ulf Bjereld: "Risk för regeringskris"

Att allianspartierna på onsdagen riktat misstroendeförklaringar mot tre sittande ministrar handlar om strategi, snarare än oro för rikets säkerhet, säger Ulf Bjereld, socialdemokrat och professor i statsvetenskap. – De vill visa handlingskraft. Det finns säkert en genuin kritik hos allianspartierna. Det tvivlar jag inte på. Men skuldfrågan utreds redan och det här är taktik.

Det är med anledning av Transportstyrelses stora läcka av känslig information, som den så kallade "IT-skandalen" rasar. Frågan alla vill ha svar på är: Hur en läcka som säkerhetspolisen flaggade för redan 2015, inte nått regeringen på flera år.

– Det centrala här är ju att det som har hänt, alltså läckan, aldrig får hända igen. Samt att få rätsida på varför statsministern inte vetat något, säger Ulf Bjereld, socialdemokrat och professor i statsvetenskap vid Göteborgs universitet.

"Når detta riksdagens bord går den igenom"

I Sverige har riksdagen tagit ställning till misstroendeförklaringar vid fem tillfällen i modern historia. Vid inget av dessa tillfällen har kravet på avgång gått igenom.

Enligt Ulf Bjereld så är risken, eller chansen, stor att detta skulle innebära ett trendbrott.

– Det finns ju ingen chans i världen att Sverigedemokraterna inte hoppar på de borgerliga partierna här. Då har de majoritet. 

– Når detta riksdagens bord går misstroendeförklaringarna igenom, fortsätter han.

"Alliansen väljer att döma innan utredningen är klar"

Att kräva avgången av infrastrukturminister Anna Johansson (S), inrikesminister Anders Ygeman (S) och försvarsminister Peter Hultqvist (S), är att utkräva straff innan alla kort ligger på bordet, säger Bjereld.

– Genom att kräva att tre ministrars avgår innan vi egentligen vet vem, eller vilka, som bär ansvaret, så föregår man konstitutionsutskottet.

– Där pågår redan en utredning som ska utreda skuldfrågan, säger Ulf Bjereld.

Ett sätt att visa handlingskraft

– Alliansens partiledare vill visa politisk handlingskraft. De vill visa den för väljarna, så väl som för sina partikamrater, då det funnits många internt som klagat på bristen av just handlingskraft, säger Ulf Bjereld.

Men tror du inte att misstroende förklaringarna faktiskt handlar om genuin oro för rikets säkerhet och misstanke mot ministrarna?

– De vill visa handlingskraft. Det finns säkert en genuin kritik hos allianspartierna. Det tvivlar jag inte på. Men skuldfrågan utreds redan och det här är taktik, säger han.

Avgå eller omval

Ulf Bjereld säger att han inte vill spekulera i vilket scenario som är mer sannolikt än något annat i det här läget. Han delar dock med sig av de scenarion han ser som möjliga efter dagens besked.

– Inget förvånar mig längre, men om Löfven vill förekomma en omröstning så har han några få alternativ. Han kan själv kräva statsrådens avgång och på så vis ta kommandot över händelseutvecklingen. 

– Han kan även välja att utlysa omval, som han gjorde efter att regeringens budget inte fick stöd. Det slutade ju senare i den så kallade December-överenskommelsen, säger Ulf Bjereld.

Krisen nära oavsett

Att Moderaterna, Liberalerna, Centerpartiet och Kristdemokraterna nu valt att rikta misstro mot tre av Löfvens nyckelspelare i regeringen innebär en klar höjning av ribban för vad partierna är villiga att göra för att nå regeringsställning, enligt socialdemokratiska professorn i statsvetenskap.

– Katten är ute ur lådan så att säga. Vad Löfven än väljer har allianspartiernas besked i dag ökat risken för en regeringskris rejält, säger Ulf Bjereld.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.