Migrationsverket i Boden, skylt med logotyp
Ukrainska flyktingar på ett boende i Boden larmar om att de serveras möglig mat. Bild: Susanne Lindholm/TT

Ukrainska flyktingar larmar om möglig mat på Migrationsverkets boende

Flyktingarna på boendet i Boden är tacksamma för Sveriges stöd till Ukraina, men larmar nu om att de serveras möglig mat, rapporterar NSD. En ukrainsk pojke fick föras till sjukhus efter att ha matförgiftats, vittnar de boende om enligt SVT, även om Migrationsverket dementerar händelsen.

ANNONS
|

Flera ukrainska flyktingar vittnar om att dålig mat lett till misstänkta matförgiftningar på Migrationsverkets boende i Boden. I ett brev till Migrationsverket tackar de för Sveriges omtanke, men ber om att maten ses över, enligt SVT.

– Vi vill poängtera att vi främst är oroade över kvalitén och fräschheten, skriver de i brevet som SVT tagit del av.

Boende: ”Maten är inte fräsch”

På boendet serveras frukost, lunch, middag och frukt – måltider som många är beroende av då de inte fått med sig pengar från Ukraina.

Men ibland uppges maten ha varit möglig. Häromveckan fick en pojke föras till sjukhus med ambulans med kraftiga kräkningar. Vårdpersonalen kunde konstatera att maten var orsaken, enligt SVT, vilket Migrationsverket dock dementerar.

ANNONS

”Vi har ingen kännedom om att boende ska ha blivit matförgiftade. Däremot har det varit barn som varit sjuka, men enligt de uppgifter vi fått av sjukvården beror det på andra saker”, skriver Migrationsverkets enhetschef Susanne Fahlgren i en kommentar.

Asia, 26, kommer från Kiev och bor på boendet i Boden med sin dotter. Hon vittnar för NSD om att de har en del problem med maten.

– Maten är inte fräsch, inte varje dag men ofta. Det är också mat som vi inte är vana vid. Min dotter tål den inte, som idag var det starkt kryddade köttbullar. Vid ett tillfälle spydde hon fyra dagar i rad, men fler barn har drabbats, säger Asia till NSD.

Migrationsverket om kritiken

Enligt Migrationsverket har det hittills främst kommit reaktioner från personer som inte bor på boendet.

– Vi har försökt lyssna och varit i kontakt med matleverantören, och fört fram de synpunkter som har kommit till oss, säger Per-Erik Bjurholt, sektionschef på Migrationsverket, till SVT.

LÄS MER:Ukrainaflyktingar ska få hjälp att komma i arbete

LÄS MER:Dagpengen till flyktingar densamma som 1994

LÄS MER:Regeringen: Kommuner ska tvingas ta emot flyktingar

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS