Utrikesminister Margot Wallström (S). Arkivbild.
Utrikesminister Margot Wallström (S). Arkivbild.

UD: Svensk läkare har besökt Gui Minhai

Den i Kina fängslade svensk-kinesiske bokförläggaren Gui Minhai har fått träffa svenska läkare, enligt svenska utrikesdepartementet. Kinaforskaren Fredrik Fällman uppger dock att det är högst osäkert vad undersökningen kommer att leda till.

ANNONS
|

"Svensk medicinsk personal har under måndagen den 13 augusti kunnat genomföra ett besök hos den frihetsberövade svenske medborgaren Gui Minhai. Det är välkommet", säger utrikesminister Margot Wallström, i ett uttalande från UD.

- Det är svårt att säga vad detta betyder. I någon mån är det ju ett tillmötesgående från kinesiska myndigheter. Samtidigt har de tidigare sagt att Minhai inte är sjuk, och man vet inte vad de nu undersöker, säger Fredrik Fällman, docent i sinologi vid Göteborgs universitet, till TT.

ANNONS

- Det är bra att det pågår någon typ av dialog. Men det har varit väldigt tyst under de runt tusen dagar som gått sedan Minhai greps, så alla bedömningar av vad som nu händer är osäkra. Det kan betyda att han släpps fri, eller att Kina går hit men inte längre, fortsätter han.

Margot Wallström går inte in på fler detaljer kring besöket och uppger att det fortsatta arbetet omfattas av sekretess.

"Sveriges uppfattning är känd sedan tidigare och kvarstår – Gui Minhai måste släppas fri och kunna återförenas med sin familj", säger Wallström.

TT

Fakta: Gui Minhai

Den svenske förläggaren Gui Minhai drev bokförlaget Mighty Current och bokhandeln Causeway Bay i Hongkong. Förlaget gav ut känsliga böcker med frätande satir om det kinesiska ledarskiktet fram till dess att fem medarbetare försvann i slutet av 2015.

Gui Minhai försvann den 17 oktober 2015, då han lämnade sin semesterbostad i Pattaya i Thailand. I oktober uppgavs han ha släppts fri.

I januari 2016 sände den statskontrollerade kinesiska tv-kanalen CCTV en "bekännelsevideo" med Gui Minhai i vilken han säger att han återvänt till Kina för att ta ansvar för en påstådd trafikolycka. I och med detta medgav kinesiska myndigheter också att Gui Minhai frihetsberövats.

Varken dottern Angela Gui eller någon annan i hans närhet hade innan det så kallade erkännandet hört talas om att Gui Minhai skulle ha varit inblandad i någon trafikolycka.

Han släpptes i oktober efter att ha avtjänat straffet, enligt kinesiska myndigheter. Enligt dottern befann han sig efter det i en mildare form av husarrest i staden Ningbo, där poliser följt honom så fort han gått ut.

Den 20 januari färdades Gui Minhai på tåg i sällskap av två svenska diplomater för att besöka läkare på svenska ambassaden sedan han uppvisat symptom för ALS. Under ett stopp klev tio civilklädda poliser ombord och förde bort honom, enligt dottern.

ANNONS