Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt GP
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut
Utrikesminister Ann Linde (S) vid den extrainsatta konseljen tidigare i veckan. Bild: Stina Stjernkvist/TT
Utrikesminister Ann Linde (S) vid den extrainsatta konseljen tidigare i veckan. Bild: Stina Stjernkvist/TT

UD planerar inte att flyga hem svenskar

Coronautbrottet sprider sig över världen och tiotusentals svenskar befinner sig utomlands. Men utrikesdepartementet har för tillfället inga planer på att flyga hem strandade svenskar.

– Vi planerar just nu inte någon assisterad utresa från något specifikt område, säger utrikesminister Ann Linde (S) till TT.

Men sent på torsdagskvällen kom uppgifter om att två plan med svenskar landat på Arlanda. Norwegian-planen anlände från Marocko och flygningarna arrangerades i samarbete med utrikesdepartementet, uppger flygbolaget för Aftonbladet.

"Utan att gå in på enskilda fall kan jag säga att vi har haft många kontakter med inblandade aktörer", skriver Linde i en kommentar till tidningen.

Uppemot 80 000 svenskar

Den 14 mars gick utrikesdepartementet ut med en avrådan från icke nödvändiga resor till samtliga länder med anledning av spridningen av coronaviruset.

Hur många svenskar som befinner sig utomlands och som vill hem kan Ann Linde inte svara på.

– Resebranschen uppger att det finns uppemot 80 000 svenskar resenärer som är ute just nu. Många av dem kan ta sig hem själva genom de svenska resebolagen som hämtar hem turister, säger hon.

– Men det finns naturligtvis också svenskar som sitter fast för tillfället och det går inte att säga exakt hur många det är.

Svår situation

Linde säger att det rör sig om en exceptionell situation. Utrikesdepartementet uppdaterar informationen hela tiden och hon uppmanar alla att ladda ner UD:s app.

– Situationen är svår för de som är drabbade. Vissa resenärer blir tvungna att stanna kvar tills den ordinarie flygtrafiken sätter i gång och nu måste vi försöka hantera det här gemensamt.

Men det finns alltså inga planer på att flyga hem svenskar ännu.

Ständig kontakt

Ann Linde berättar att hon står i ständig kontakt med kollegor i andra länder. I måndags hade de nordiska och baltiska utrikesministrarna möte. Då kom man bland annat överens om att transit mellan länderna för resenärer ska fungera utan problem.

– Och vi kom överens om att om vi till exempel stöttar transporter hem med medborgare och det blir platser kvar så ska vi erbjuda dem till de andra (länder i Norden och Baltikum). Svenskar har kunnat ta sig hem med hjälp av norska och danska plan.

UD har förstärkt organisationen för att kunna hantera frågor om coronaviruset, och ingen utlandsmyndighet har enligt Linde stängts på grund av viruset.

Malin Johanson/TT