Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Vida Mehrannia, gift med KI-forskaren Ahmadreza Djalali som dömds till döden anklagad för spioneri. Här visar hon en bild på sin man. Arkivbild.

UD kallar upp Irans ambassadör efter dödsdom

Iran har fastställt dödsdomen mot KI-forskaren Ahmadreza Djalali utan att fallet har granskats, säger hans hustru till TT. Utrikesdepartementet beslutade under måndagen att kalla till sig Irans ambassadör.

- De har bekräftat domen igen, utan att ha granskat hans fall. Min man och jag är chockade. Jag hoppas att utrikesminister Margot Wallström kan hjälpa oss, för vi har ingen annan chans, säger Djalalis hustru, Vida Mehrannia, till TT.

Straffet överklagades

Ahmadreza Djalali, som är iransk medborgare men har permanent uppehållstillstånd i Sverige, dömdes till döden i oktober. Domen möttes av protester från bland andra Amnesty, FN och svenska utrikesdepartementet. Dödsstraffet överklagades, men fastställdes på nytt i december. I januari kom dock uppgifter om att det iranska rättsväsendet skulle genomföra en översyn av dödsdomen.

Domen har nu fastställts, bekräftar även hans advokat Zouhaier Chichaoui till belgiska Le Soir.

- Den här gången är domen definitiv. Det har konstaterats att dödsstraffet kan genomföras, och det kan ske när som helst, sade Chichaoui till Le Soir och dömde än en gång ut domen rättsprocessen som orättvis.

Ambassadör kallas upp

På måndagseftermiddagen berättade utrikesminister Margot Wallström i ett skriftligt uttalande att UD kallat till sig Irans ambassadör med anledning av den fastställda dödsdomen.

”Sverige kräver att dödsdomen mot Ahmadreza Djalali inte verkställs, och har tillsammans med övriga EU vid upprepade tillfällen tydligt protesterat mot straffet. Detta återupprepas i dag till iranska företrädare på hög nivå.” skriver Wallström vidare i uttalandet.

Händelseförloppet när Djalali dömdes var väldigt snabbt, även med iranska mått. Vida Mehrannia, tillsammans med Amnesty och sina advokater, bad därför om en rättslig översyn av fallet.

- Det sista juridiska hoppet är borta och det är förstås fruktansvärt för honom och hans familj, säger Ami Hedenborg från Amnesty.

Vill väcka opinion

Vad som återstår nu är att väcka opinion för Djalalis fall.

- Det går att trycka på från UD:s sida och på alla andra tänkbara sätt som går. Det vi har kvar är att väcka opinion i hans fall, så alla sorters påtryckningar är ju oerhört viktiga.

Vida Mehrannia har kontakt med sin make i fängelset och beskriver situationen som mycket svår.

- Han är under stor press. Båda han och jag har väldigt många mardrömmar, säger hon.