Arkivbild. Resenärer på Arlanda flygplats i juli 2021.
Arkivbild. Resenärer på Arlanda flygplats i juli 2021. Bild: Erik Simander/TT

UD häver avrådan om icke nödvändiga resor

På grund av covid-19 införde utrikesdepartementet (UD) en avrådan om icke nödvändiga resor till alla länder. Nu häver man avrådan. Det meddelar myndigheten i ett pressmeddelande.

ANNONS
|

Det var i mars 2020, efter att coronapandemin brutit ut, som man beslutade att införa rekommendationen. Aldrig tidigare i Sveriges historia hade en avrådan som denna omfattat hela världen.

– Reseavrådan för alla världens länder var en extraordinär åtgärd i en svår och oförutsägbar tid, säger utrikesminister Ann Linde i ett pressmeddelande.

Har förlängts upprepade gånger

Sedan dess har beslutet förlängts vid flera tillfällen. Men så blir inte fallet före månadsskiftet. Nu meddelar myndigheten att avrådan slutar att gälla från och med 1 oktober.

– Ambitionen har hela tiden varit att lyfta avrådan så fort som möjligt och vi bedömer att vi nått den tidpunkten nu. Det är dock viktigt att komma ihåg att pandemin långt ifrån är över vilket fortfarande påverkar resandet, säger Ann Linde.

ANNONS

Sedan förra våren, då avrådan infördes, har antalet länder på listan blivit färre i takt med att läget förbättras på vissa håll. Det gäller framför allt länder i Europa som plockats bort från listan.

Nu kommer alltså reseavrådan hävas även för de resterande länderna.

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS