Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Utrikesminister Margot Wallström är oroad av utvecklingen i Turkiet med frihetsberövade oppositionspolitiker, journalister och människorättsförkämpar, skriver hon i ett uttalande på regeringens hemsida. Arkivbild.

UD begär att få träffa gripen författare

"Dumheter". Så sammanfattar den gripne svenske författaren Hamza Yalcin de turkiska anklagelserna om terrorhandlingar. Enligt utrikesminister Margot Wallström (S) har svenska UD begärt att få träffa honom.

Grunden för gripandet är en internationell arresteringsorder från Turkiet. Yalcins sambo har tidigare berättat för TT att spanska domstolar berättat att Turkiet anklagar honom för att ha organiserat terrorhandlingar på tidningen Idak Dergisi i Turkiet under 2010.

SVT Nyheter Halland har lyckats intervjua Hamza Yalcin kort via telefon. Han säger att det var helt oväntat att han skulle bli gripen.

- Jag trodde de skulle släppa mig fri och jag trodde inte Spanien skulle ta det på allvar. Men det verkar som att de tog det på allvar och jag blev mycket ledsen, säger han.

SVT: Kan du säga exakt vad det är du är anklagad för?

- Att vara inblandad i en terroristorganisation. Att styra den. Det är dumheter för jag har ingen sådan åsikt och inte något sådant mål heller.

59-årige Hamza Yalcin har arbetat på en regimkritisk turkisk tidning och varit engagerad i Sveriges Författarförbund och i Amnesty.

UD ska också ha säkerställt att han har en advokat, skriver Wallström i ett uttalande på regeringens hemsida.

"Sverige understryker vikten av att åtgärder mot terrorism inte får inskränka grundläggande fri- och rättigheter", skriver hon.

Innan telefonsamtalet med SVT bryts berättar Hamza Yalcin att ingen svensk myndighet ännu har kontaktat honom, men att han har fått en advokat.