Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Sveriges utrikesminister Ann Linde kommenterade avrådan i ett Facebook inlägg. Bild: Michael Sohn
Sveriges utrikesminister Ann Linde kommenterade avrådan i ett Facebook inlägg. Bild: Michael Sohn

UD avråder från resor till alla länder

På lördagen fattade utrikesdepartementet det historiska beslutet att avråda från icke-nödvändiga resor till alla länder. Anledningen är den snabba spridningen av det nya coronaviruset.
– Vi ser att det finns ett behov att skicka en stark signal till svenska resenärer, att nu är inte rätt tid att resa, skriver utrikesminister Ann Linde (S) i ett inlägg på Facebook.

Sedan tidigare har UD avrått från resor till bland annat Kina, Italien, Iran och Sydkorea där coronaviruset varit utbrett. UD har också tidigare uppmanat till att noga tänka över om planerade resor är nödvändiga, men nu kommer alltså en formell avrådan från icke nödvändiga resor till alla länder.

LÄS MER: Danmark har stängt gränsen

LÄS MER: Danmark och Polen stänger gränserna – Stena Line stoppar passagerartrafik

Avrådan kommer i ett första skede att gälla en månad framåt, till och med 14 april. Därefter kommer en ny bedömning att göras.

"I ett mycket osäkert läge kan situationen ändras från timme till timme. Detta gäller såväl virusspridningen som inresebestämmelser som kan ändras med kort varsel. Gränser kan stängas och nya karantänsregler upprättas", skriver UD på sin hemsida.

Aldrig hänt i modern tid

Beslutet lär få stora både ekonomiska och juridiska konsekvenser. Hos många resebolag gäller att kunderna har möjlighet att få tillbaka pengar för sin resa om UD avråder från resor till landet. Hur utfallet kommer att bli i detta fall är ännu oklart.

LÄS MER: USA utlyser nationellt nödläge

"Det innebär att du endast ska resa utomlands om du har särskilda skäl och resan måste genomföras – alla andra utlandsresor ska undvikas. Aldrig tidigare i modern tid har ett liknande beslut fattats. Men det är nödvändigt", skriver utrikesminister Ann Linde i ett inlägg på Facebook.

Flera länder har redan stängt sina gränser och infört regler om karantän. USA har exempelvis tidigare stoppat flygresor från Europa och under lördagen lades Storbritannien och Irland till på listan över länder.

"Jag förstår frustrationen många känner över osäkerheten och inställda resplaner. Eller de svenskar som befinner sig utomlands och är oroade över situationen. Utrikesdepartementet arbetar hårt för att ge stöd", skriver Ann Linde.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.