Charterresenärer kan från och med måndag resa till turkiska turistorter som vanligt, uppger charterbolagen. Arkivbild.
Charterresenärer kan från och med måndag resa till turkiska turistorter som vanligt, uppger charterbolagen. Arkivbild.

UD ändrar reseråden för Turkiet

Svenskar med resor inbokade till den turkiska solkusten kan nu flyga som planerat. Utrikesdepartementet har ändrat sina reserekommendationer. Däremot avråder UD fortfarande från resor till Istanbul och Ankara.

ANNONS
|

De nya rekommendationerna innebär att UD inte längre avråder från resor till semesterorterna vid Medelhavet, eller från transitflyg via flygplatserna i Istanbul och Ankara.

- Vi gör det för att läget på turistorterna längs medelhavskusten och Egeiska havet bedöms som lugnt och för att flygplatserna nu är öppna, säger Lilian Willix Schwirtz, presskommunikatör på UD till TT.

ANNONS

Kan ändras snabbt

Fortfarande rekommenderar departementet dock inte resor till Istanbul och Ankara, samt provinser i sydöstra Turkiet.

- I Istanbul och Ankara har läget nu stabiliserats men händelseutvecklingen den senaste tiden har varit oförutsägbar. Förändringar kan därför ske snabbt, säger Lilian Willix Schwirtz.

Hon förklarar att det trots ändringen är viktigt att vara fortsatt vaksam och undvika folksamlingar när man befinner sig i landet, samt hålla sig uppdaterad gällande eventuellt ny reseinformation.

Flyger igen

Beslutet innebär att charterbolagen, som valde att ställa in alla sina avgångar till Turkiet på söndagen, kommer att flyga enligt ordinarie schema från och med måndag.

Magdalena Öhrn, informationschef på Ving, välkomnar beskedet.

- Det här innebär att folk kan komma iväg på sina semestrar. Det är naturligtvis glada tillrop, säger hon.

Fritidsresor och Apollo, också med många Turkietresenärer, meddelar att de återupptar sina resor på tisdag respektive onsdag, enligt ordinarie scheman.

ANNONS

Men för eventuellt oroliga resenärer finns det fortfarande en chans att tänka om. Både Ving och Fritidsresor erbjuder kostnadsfri av- och ombokning för resor under måndagen och tisdagen, uppger bolagen.

Fakta: UD:s nya råd

UD avråder inte längre från resor till turistorterna längs den turkiska medelhavskusten och Egeiska havet. Även transitflyg via flygplatserna i Istanbul och Ankara bedöms som tillräckligt säkert, uppger UD.

Avrådan ligger däremot kvar för icke nödvändiga resor till Istanbul och Ankara, samt provinser i sydöstra delen av landet.

Källa: Utrikesdepartementet

ANNONS